~ ÁFONYÁS KRÉMPITE ~
sponsored links
Nagyon szeretem a morzsás süteményeket, hiszen gyorsan elkészülnek nem kell velük sokat bíbelõdni, pláne ha az alsó tésztarészt is reszeljük. A krémbe áfonya került, de természetesen más gyümölccsel is nagyon finom.
Tészta :
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 8 dkg xilit
- 15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 teáskanál sütõpor
Töltelék :
- 1 nagy pohár görög joghurt ( 400 g )
- 300 g tejföl ( 20 % - os )
- 15 dkg xilit
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojásfehérje
- 4 púpos ek tönkölyliszt
- csipet só
- 15 dkg áfonya
- 2 ek kekszmorzsa ( nálam zabkeksz ) - a szóráshoz
- 1 kk õrölt kardamom
- 1 kk õrölt kardamom
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd két részre osztjuk, folpackba csomagolva az egyik részt a hûtõbe, a másikat a mélyhûtõbe tesszük.
- A tojásfehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig felverõdött, kisebb adagokban hozzászórjuk az édesítõt és kemény habbá verjük.
- A töltelékhez simára keverjük a tejfölt a joghurtot és a lisztet, ízesítjük citromhéjjal, vaníliával, majd összeforgatjuk a tojáshabbal.
- A tésztát egy 25 x 25 cm - es sütõpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, megszórjuk kekszmorzsával és ráöntjük a tölteléket. A tetejére rászórjuk az áfonyát, ráreszeljük a fagyos tésztát, majd megszórjuk õrölt kardamommal
- 180 °C - on kb 35 - 40 percig sütjük.
- Teljes kihûlés után szeleteljük.