~ ZSERBÓ KALÁCS ~
sponsored links
Ez kalács még akkor készült, amikor tavasszal tömegesen virágba borultak a vérszilva fák. Imádom ezeket a gyönyörû, málnahabra emlékeztetõ színeket, nem beszélve a virágok kellemes, enyhe illatáról.
A kalács piros színû dióval készült és igazán finom.
Próbáljátok ki !
~ HOZZÁVALÓK ~
Tészta : - 60 dkg liszt, 3 dkg élesztõ, 1 tojás sárgája, 5 dkg porcukor, kb 3, 5 dl tej, csipet só
Töltelék : - 15 dkg darált dió, 6 - 7 ek baracklekvár, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 ek kristálycukor, fél tábla reszelt étcsoki
- 10 dkg olvasztott vaj - a kenéshez
- 1 tojás és durvára vágott dió a tetejére
- A tésztát bedagasztjuk és nem kelesztjük, hanem rögtön 3 részre osztjuk és mindhármat gáztepsi nagyságúra nyújtjuk majd.
- Az elsõ lapot megkenjük az olvasztott vaj felével, majd rásimítjuk a második lapot, erre jön a lekvár, a dió és cukor keveréke, végül a reszelt csoki.
- Beborítjuk a harmadik lappal és a tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal.
Most hajtogatjuk :
- a tészta ( hosszabbik oldal) két szélét középre hajtjuk
- majd fölülrõl majdnem a feléig és alulról is szintén behajtjuk, ekkor nyújtófával kissé lapítsunk rajta
- végül hajtsuk félbe
- tegyük egy sütõpapírral bélelt tepsibe és kelesszük a duplájára.
- Sütés elõtt, éles késsel vágjuk kockára, kenjük le felvert tojással és szórjuk meg durvára vágott dióval.
- Állítsuk a sütõt kb 180 °C - ra , tegyük be a kalácsot és süssük szép pirosra.