-vörösborban sült marha-
sponsored links
marha.
hatvan dkg pörköltnek való marhahús
egy szép csík kenyérszalonna
három sárgarépa karikázva
fél kg csiperke gomba
két vöröshagyma karikázva
két babérlevél
három-négy szál kakukkfû
egy evõkanál vaj
egy evõkanál liszt
fél liter jó minõségû száraz vörösbor
két evõkanál húsleves
a kenyérszalonnát kisütöm, a kiengedett zsírhoz adok egy evõkanál vajat és megsütöm benne a karikára vágott sárgarépát, majd a gombát. a sült zöldségeket félreteszem, a szalonna marad. a felkockázott marhahúst lisztben megforgatom, minden oldalát megsütöm, – csak éppen hogy egy kis kérget kapjon. egy fél üveg vörösborral felöntöm, beledobok két babérlevelet, friss kakukkfüvet, egy rozmaringágat, és a karikára vágott vöröshagymát.
lefedem, adok neki fél órát, sózom, borsozom, majd átkerül alufóliával betakarva a 200 fokos sütõbe. egy óra után kiveszem, mehet hozzá egy merõkanál húsleves, betakarom, visszateszem a sütõbe. ha eltelt egy újabb óra, ismét kap egy merõkanállal a levesbõl, hozzá adom a répát, gombát, további egy órát sütöm. mikor ez is letelt, megkóstolom, ha a hús elolvad a számban, akkor kész!
burgonyafánk, gyors változat
öt közepes krumpli
két dkg vaj
kb. tizenkét evõkanál liszt (lehet, hogy több vagy kevesebb)
két tojás sárgája
egy mokkáskanál sütõpor
só, frissen õrölt bors
a krumplit megpucolom, felkockázom, nagyon puhára fõzöm. összetöröm, hozzáadom a vajat, sót, borsot, majd hagyom kihûlni. belekeverem a tojássárgákat, sütõport és annyi lisztet, hogy egy könnyû tésztát kapjak. kinyújtom úgy egy cm vastagra és kiszaggatom. forró, bõ olajban kisütöm.