~ VARGABÉLES HÁZI TÉSZTÁVAL ~
sponsored links
Kissé eltértem a klasszikustól, mert hiánycikk volt nálam hétvégén a cérnametélt és a rétes tészta. Néha velem is elõfordul, hogy kifogyok valamibõl, bár ritkaság számba megy. Szoktam mondani: - Még az is van itthon, ami nincs... Viszont volt friss tojásom és leveles tésztám. Tehát, tudtam sütni Vargabélest! Gyorsan felütöttem két tojás és gyúrtam belõle egy adag jóféle házi tésztát. Vékonyra kinyújtottam és a lehetõ legvékonyabban fel is vágtam egy éles késsel. Majdnem olyan vékony lett mint a cérna, viszont sokkal finomabbá vált tõle a béles.... A többi már tényleg rutinmunkának számított, hiszen csak kevertem-kavartam és betöltöttem. A végeredmény pedig ellenállhatatlan lett. Alig bírtam magam visszafogni egy kocka után.
Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 200 gr. finom liszt, 1 csipet só. Továbbá: 1 csomag leveles vagy rétes tészta, 500 gr. friss túró, 4 tojás, 120 gr. cukor, 1 kiskanál vanília esszencia, 50 gr, vaj, 1 bio citrom reszelt héja, 50 gr. mazsola vagy vörös áfonya, i csipet só. Szóráshoz: vaníliás porcukor.
A tésztához a tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk belõle, majd letakarva 20 percet pihentetjük. Pihentetés után lisztezett lapon nagyon vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd felgöngyöljük és egy éles késsel nagyon vékonyra felszeleteljük. Liszttel közben megszórjuk és összeborzolva szétterítjük, hogy egy kissé szikkadjon.
Sós-lobogó vizet forralunk és kb. 5 perc alatt kifõzzük benne a tésztát. A megfõtt tésztát leszûrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. Ez után a töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékbõl egy csipet sóval kemény habot verünk, 3 sárgáját pedig fehéredésig keverjük a cukorral. A megmaradt 1 sárgáját félretesszük, ezzel kenjük majd le a sütemény tetejét.
A túrót ha nagyon durva szemû, akkor villával kissé áttörjük, majd egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a kifõtt tésztát, a felhabosított, cukros sárgáját, a vanília esszenciát, a citrom reszelt héját, a csipet sót és a megáztatott aszalt mazsolát/áfonyát.
Alaposan átkeverjük az egészet, majd a végén lazán beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. A kész tölteléket félre tesszük.
A rétes tésztával/leveles tésztával kibélelünk egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit. Ha rétestésztával dolgozunk, akkor a lapok közét olvasztott vajjal kenjük át, ha leveles tésztával, akkor elfelezzük, méretre nyújtjuk és az egyik felét a tepsibe tesszük. A tepsiben lévõ tésztára halmozzuk a tölteléket, elsimítjuk, majd a maradék tésztával befedjük a süteményt.
A tojássárgájával lekenjük és máris mehet az elõmelegített, 175 °C-fokos sütõbe sülni. Kb. 25-30 perc alatt pirulásig sütjük a vargabélest. Sütés után langyosra kihûtjük, porcukorral meghintjük és felkockázva tálaljuk.