~ VANÍLIAKRÉMES FÁNK ~

2018-06-10

sponsored links


















Vasárnap van, a hét egyik legnyugodtabb napja. Csendes reggel, szunnyadó ház. A többiek alszanak én pedig alkotok. Így tudok csak igazán kikapcsolni és komponálni. Süteményt, fotót egyaránt. Ilyenkor nem zavar senki, percrõl-percre haladok az elképzelés felé, süti vonalon... Ma egy igazán finom és kissé ünnepélyes süteményt választottam. Passzol a vasárnaphoz, megkoronázva ezzel az elmúlt hét elég nyüzsgõ napjait. Nem nagy mennyiségrõl tanúskodik a recept, de az elkészült fánksereg bõven elég 4-6 személynek. Kóstoljátok meg mert nagyon finom. A lágy krém ahogy megbújik roppanós tésztagömbben, valami mesés összhangot képez kóstolás közben...


Hozzávalók a roppanós kéreghez: 35 gr. puha tea vaj, 25 gr. cukor, 35 gr. liszt. Hozzávalók a tésztához: 30 gr. vaj, 33-33 gr. tej illetve víz, 1 csipet só, 40 gr. liszt, 1 nagy tojás / kb. 75 gr. /. Hozzávalók a krémhez: 300 gr. tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 evõkanál cukor, 1 kávéskanál vanília esszencia, 125 gr. mascarpone, 2 kanál porcukor. Tálaláshoz: porcukor.


Elõször a roppanós tésztakéreghez készítjük el a tésztát. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet, majd puha tésztát készítünk belõle. A kész tésztát fólia között fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd betesszük a hûtõbe dermedni. Mikor keményre kifagyott a tészta, akkor kb. 3-4 cm átmérõjû kerek formával kiszaggatjuk belõle a tésztaköröket. Ezek kerülnek majd az égetett tésztahalmok tetejére.






Ez után elkészítjük a fánktésztát. Egy kisebb lábosba tesszük a vajat, a tejet és a vizet, majd felforraljuk. Ízesítjük a csipet sóval, majd beleszórjuk a lisztet is. Állandóan kevergetve, sûrû tésztát keverünk belõle és pár perc alatt megpirítjuk az egészet. Mikor elkészült, langyosra kihûtjük.




Mikor kihûlt, csak az után adjuk hozzá a felvert tojást. Habverõvel, selymes masszát keverünk belõle.






A kész masszát sima csöves nyomózsákba töltjük és sütõpapírral bélelt tepsire, nagyobb diónyi halmokat nyomunk ki a tésztából. Mindegyik kupac tetejére teszünk egy elõzõleg elkészített, roppanós tésztakorongot.




Elõmelegített sütõben, 160 °C-fokon kb. 15-18 perc alatt pirosra, ropogósra megsütjük a fánkokat.






Míg sülnek és hûlnek a fánkok, addig elkészítjük a krémet. A pudingot megfõzzük, kihûtjük és habosra keverjük a mascarpone krémmel és a porcukorral.






 A krémet sima csöves habzsákba töltjük. A fánkok alján ejtünk egy kicsi lyukat, majd azon keresztül megtöltjük õket a krémmel.




Tálaláskor porcukorral meghintjük a fánkok tetejét és úgy kínáljuk õket. Nagyon finom sütemény!








Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s