~ TÚRÓS TÁSKA ~
sponsored links
Most próbáltam ki elõször ezt a "blundel" tésztát, de azt gondolom nem utoljára... A neten talált leírások a tésztára vonatkozóan, sokszor olyan bonyolultnak tûntek, hogy bevallom õszintén, párszor elillant a bátorságom, hogy nekikezdjek... Aztán leegyszerûsítettem a dolgot és a magam módján elkészítettem. Nem mértem vonalzóval se fokokat, se derékszögeket, hanem hajtogattam ahogy jól esett. Lényeg csak abban volt, hogy az irány ne változzon. Nem kell akkora faksznit csinálni belõle, lényege még a dolognak a háromszori hajtogatás. Addig pedig lehet mást csinálni... Mosni, fõzni, takarítani... Szerencsésebbek olvasnak.... Ha ha ha... Szóval jó kis recept, megtartjuk.
Hozzávalók: 400 gr. liszt, 180 gr. puha tea vaj, 2 dl. langyos tej, 60 gr. cukor, 25 gr. friss élesztõ, 1 csipet só, 1 tojás sárgája, 0,5 dl olaj.ó, 1 kanálka vanília aroma. Töltelék: 1/2 kg friss túró, 2 tojás sárgája, 4 evõkanál cukor, 1 csipet só, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 2 kanál búzadara. Lekenéshez: 1 tojás sárgája.
A puha vajat egy tálba tesszük és 50 gr. liszttel összedolgozzuk. Ez után két részre osztjuk a lisztes vajat, fóliára tesszük és becsomagoljuk. Becsomagolva téglalappá igazítjuk. Betesszük a mélyhûtõbe, hogy megdermedjen. A kelt tésztához a lisztet elkeverjük a sóval, a vaníliával, majd hozzáadjuk az elõzõleg meleg-cukros tejben felfuttatott élesztõt és a többi hozzávalóval, kelt tésztát dagsztunk. Letakarva a tálat,1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát. Mikor megkelt a tészta kinyújtjuk, az egyik vajtéglát a tészta középsõ harmadára fektetjük, majd ráhajtogatjuk a széleket. Fél óra pihentetés után kinyújtjuk a tésztát és megismételjük az egészet a másik vajtéglával is. Fél óra pihentetés után ismét nyújtunk és hajtogatunk, de itt már vajlap nélkül. Fél óra pihenés után az egészet kinyújtjuk kb. 1/2 cm-es vastagságú nagy téglalappá. Felkockázzuk kb. 10 x 10 cm-es darabokra. Az elõzõleg kikevert túrós tölteléket a tészta kockák közepére adagoljuk, majd ráhajtjuk borítékszerûen a csücsköket. Érdemes egy kissé összecsípni a tésztaszéleket, hogy sülés közben ne nyíljanak majd szét a batyuk. Felvert tojássárgájával lekenjük õket és mehetnek a 180 C-os sütõbe sülni. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük a batyukat. Kihûtjük és porcukorral meghintve tálaljuk.