~ TÖRÖKMÉZ ~
sponsored links
Gyerekkorom egyik kedvenc vásári finomsága. És amellett, hogy szeretem ha meglátom rögtön Apukám jut róla az eszembe. Imádta! Persze ez nem olyan magas és recsegõs mint amit a bazárokban lehet kapni, de ízében viszont ugyan az és jó ropogós. Téli esték kiváltságos ropogtatni valója. Egy-két elmajszolt kocka, egy finom kávé és máris meg van a "bekuckózos fíling" a téli estékre. Baromi egyszerû elkészíteni és ha celofánba kerül egy szalaggal átkötve, akkor máris készen van egy apró csomag gasztro-ajándék.
Így készül: Törökméz...
Így készül: Törökméz...
Hozzávalók: 2 csésze cukor, 4 kanál víz, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evõkanál méz, 1 csomag sütõpor, 1 csipet só.
A sütõpor kivételével mindent beteszünk egy kisebb lábosba, majd elkezdjük felmelegíteni az egészet. Kevergetve addig fõzzük, míg felhabzik és kap egy aranysárga színt a keverékünk. Mikor készen van, lehúzzuk a tûzrõl és fakanállal intenzíven kevergetve, hozzáadjuk a sütõport. Gyorsan felhabzik és bársonyos lesz. Alaposan kikeverjük és máris beleöntjük egy sütõpapírral bélelt kisebb tepsibe vagy edénybe. Minék kisebb a tál mérete, annál magasabb lesz a törökmézünk. 1/2 -1 órát állni hagyjuk, majd egy éles kés segítségével széttördeljük kellõ méretû darabkákra. Az ínyencek még étcsokoládéba is bemárthatják.