~ TÖRÖK BÁRÁNYRAGU JOGHURTOS PADLIZSÁNNAL ~

2018-01-19

sponsored links















Török ételek, török filmek, török édességek és a törökök kultúrája, valahogy bevonzott engem. Isszuk a török teát, a török kávét és csipegetjük a török édességeket... Még sosem jártam a Szultán földjén, de ami késik az nem múlik, szerintem hamarosan tiszteletemet teszem majd náluk, az biztos. Addig pedig fejlesztem a török tudásomat, mind nyelvtanilag, mind konyhailag. Szóval, hogy már ennyire beleléptem a törökök világába, akkor együnk is egy finomat törökül... Itt ez a mesés fõétel, ami jó fûszeres, kissé csípõs és abszolút harmonikus ízvilágot képvisel. 


Hozzávalók  a raguhoz: 500 gr. darált bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evõkanál olaj, 2 marék dió, 1 csípõs zöldpaprika, ízlés szerint só, õrölt fekete bors, chili pehely, cayenne bors, 2 dl. húsalaplé vagy víz. Joghurtos padlizsán: 2 kisebb padlizsán, 250 gr. sûrû joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor vágott petrezselyem, só, õrölt fekete bors, 1 kanál olíva olaj. Burgonyapüré: 4 nagyobb burgonya, 50 gr. vaj, kb. 1 dl. tej, 1 dl. sûrû joghurt, só. Tálaláshoz: aprított petrezselyem és piros chili paprika.


A burgonyákat meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük és sós vízben puhára fõzzük. Mikor megfõtt, leszûrjük, majd a tejjel, a vajjal, a joghurttal és egy csipet sóval habosra-krémesre kikeverjük. Félre tesszük és melegen tartjuk. A raguhoz a hagymát nagyon apróra felvágjuk és az olajon üvegesre sütjük. Ez után hozzáadjuk a darált bárányhúst, ízlésünknek megfelelõen fûszerezzük a felsorolt fûszerekkel, majd kissé lesütjük. Mikor a hús elõsült, hozzáadjuk a feldarabolt diót és felöntjük az alaplével, majd fedõ alatt készre fõzzük az egészet. A vége felé vegyük le róla a fedõt, úgy pároljuk tovább, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belõle, majd hozzákeverjük a vékonyan felkarikázott csípõs zöldpaprikát is. A kész ragut félre húzzuk és melegen tartjuk. Míg fõ a bárány és a burgonya, addig a padlizsánt száraz serpenyõben feketére sütjük. Sütés után az égett bõrüket lehúzzuk róluk, majd egy késsel felaprítjuk a padlizsánhúst. Nem kell nagyon elaprózni, hogy ne krémes legyen, hanem inkább darabos. Szûrõbe tesszük a padlizsánt, hogy lecsepegjen és kihûljön. A végén hozzákeverjük a padlizsánhoz a joghurtot, az áttört fokhagymát, az olajat, ízlés szerint sót, õrölt fekete borsot és a felaprított petrezselymet. Kikeverjük. Tálaláskor a burgonyapürére szedjük a ragut, a tetejére halmozzuk a joghurtos padlizsánt és megszórjuk az ételt a vágott petrezselyemmel és chili paprikával. Forrón tálaljuk.





Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s