~ TÖKMAGOS KALÁCS ~
sponsored links
?HOZZÁVALÓK?
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- csipet só
- 1 ek cukor
- 2 dkg friss élesztõ
- 1 tojás
- kb 150 ml langyos tej
Töltelék :
- 20 dkg tökmag
- kb 12 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
továbbá : - 1 tojássárgája, 1 ek olaj - a kenéshez
- Az élesztõt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztõs tejet, a tojást, a sót és a tejet majd alaposan kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A tökmagot megpirítjuk, azután ha kihûlt ledaráljuk, majd összekeverjük a cukorral.
- Ha a tészta megkelt, lisztes felületen átgyúrjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal és egyenletesen rászórjuk a cukros tökmagot. A maradék margarint rácsurgatjuk, majd a tészta két szélét a töltelékre hajtjuk és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
- A tésztarudat sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük az olajos tojással és 20 percig kelesztjük. Sütés elõtt egy hústûvel pár helyen megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütõben szép pirosra sütjük.