~ THAI KÓKUSZTEJES LASKAGOMBA LEVES ~
sponsored links
Ismét megérkezett a havi gombaszállítmányom a BioFungi kft. jóvoltából. Vegyesen lett összeállítva, volt benne laskagomba, német barna és fehér csiperke gomba. 2,5 kg friss alapanyag. Ez mindig jól jön a konyhára, mert nem kell azon gondolkodnom: Mit is fõzzek mára...?! A laskából fõztem egy thai jellegû, pikáns levest kókusztejjel, a többi még várat magára. Szeretem az ilyen jellegû, selymes leveseket, amik tele vannak roppanós zöldségekkel. Laktat és egészséges.
Hozzávalók 4 személyre: 450 gr. friss laskagomba, 2 szál sárgarépa, 1/4 cikk zellergumó, 2 dundi újhagyma, 2-3 evõkanál oliva olaj, 1 doboz kókusztej, 1 lime leve és reszelt héja, 1,5 l húsalaplé, 1/2 csokor koriander zöld, só, õrölt fehér bors, kurkuma, 1 evõkanál rizsecet, 1 chili paprika / elmaradhat /.
Az olajat felhevítjük és a vékony karikákra felvágott újhagymát üvegesre pároljuk rajta. A zöldségeket megpucoljuk, vékony csíkokra felvágjuk és azt is a sülõ hagymára dobjuk. Néha megkevergetve tovább pároljuk. A laskagombát leöblítjük, a szárvégeit levágjuk, felcsíkozzuk, a gombát is a párolódó zöldségekre dobjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kurkumával meghintjük. Mikor a gomba levet eresztett és kissé összeesett, akkor felöntjük a húsalaplével és felforraljuk. Mire felforr, a zöldségek szinte megpuhulnak benne és máris behabarhatjuk a levest a kókusztejjel. Utánaízesítjük, majd hozzáadjuk a leveshez a lime levét, reszelt héját és a rizsecetet. megvárjuk míg felfõ, majd lezárjuk alatta a tüzet. Tálaláskor meghintjük a levest a vágott koriander zölddel és esetleg a chili paprikával. Forrón tálaljuk.