~ TEKERT KALÁCS ~
sponsored links
?HOZZÁVALÓK?
- 30 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztõ
- 1 mk só
- 3 ek porcukor
- 1 tojás sárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 1 , 5 dl langyos tej
- 1 , 5 ek kakaópor
továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez
- durvára vágott mogyoró
- Kevés langyos tejben elkeverjük az élesztõt az 1 tk porcukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval és a porcukorral összeszitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd kétfelé osztjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport.
- A két tésztagombócot a duplájára kelesztjük, majd mindkét tésztarészbõl kb 60 cm hosszú rudat sodrunk, a két rúd végét összecsípjük és összesodorjuk, majd csigaalakban feltekerjük úgy, hogy a tésztavéget a tészta alá hajtjuk. A tésztát 30 percig kelesztjük, majd lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk mogyoróval.
- Elõmelegített 180 °C - on aranybarnára sütjük.