~ TEJFÖLÖS MÉZES ~
sponsored links
Sokan nem szeretik elkészíteni a több lapból álló süteményeket, mert egy kicsit idõigényes a lapokkal való bajlódás. De higgyétek el nem az, még az egyik lap sül addig a másikat, pár perc alatt ki tudjuk nyújtani és egy másik tepsi hátán már várhatja a sütést. Az ilyen lapok igen vékonyak és a sütési idejük is kevés. A klasszikus mézes tésztáját egy kicsit egészségesebbre készítettem, a krém pedig kellemesen lágy és citromos.
?HOZZÁVALÓK?
Tészta :
- 25 dkg tk kiõrlésû liszt
- 25 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg eritrit helyette porcukor
- 5 dkg vaj
- 3 ek méz
- 2 tojás
1 tk szódabikarbóna
- 50 ml tej
Krém :
- 2 dl tejszín
- 70 dkg tejföl
- kb 15 dkg eritrit helyette porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- fél citrom leve
- 2 tk étk. zselatin + 50 ml víz
- Egy tálba tesszük a puha vajat, a cukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet, a szódabikarbónát és a tejet. Kézi habverõvel alaposan összekeverjük, majd a masszát a liszthez adjuk és összegyúrjuk. A tésztából 4 gombócot formálunk és egyesével 20 x 30 cm - es lapokká kinyújtjuk, majd vajazott, lisztezett tepsi hátán egyenként 180 °C - on, 8 - 10 perc alatt megsütjük.
- A tejfölt ízesítjük, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és mikróban folyósra melegített zselatint, végül összeforgatjuk a keményre vert tejszínhabbal.
- A krémet négyfelé elosztjuk és betöltjük vele a mézes lapokat. A tészta tetején elsimítjuk az utolsó adag krémet és másnapig hûtõbe tesszük.