?Tejbegríz? ? AIP, paleo
sponsored links
Hozzávalók és elkészítés egyben – AIP-os változat:
- 1 dl kókusztejszín 4 dl vízzel hígítva, vagy 5 dl kókusztej
- Sûrû grízhez: 8 ek. kókuszliszt; ki milyen hígan vagy sûrûn szereti, annyi evõkanál kókuszlisztet tegyünk a folyadékba. Hígabban szeretjük az ételt? -, akkor további kókusztejet öntsünk hozzá, ha pedig sûrûbben, akkor további kókuszlisztet.
- Forrósítsuk fel a kókusztejet és állandó keverés mellett adagoljuk bele a kókuszlisztet.
- A kókuszliszt meg fog duzzadni. Kész! A tetejét szórjuk meg karob porral.
Véleményem szerint semmilyen édesítést nem igényel, mert a liszt és a karob is elég édes.
Paleos változat – kókuszreszelékkel
Hozzávalók:
- 20 dkg egészen apró szemû
kókuszreszelék (az Aldi-ban kapható ilyen!; különben darálni kell!) - 5-7 dl kesudió tej, vagy mandula tej; kókusztejet akkor használj, ha fogyni is vágysz!
- Vanília bele, vagy szárított vanília, vagy eszencia
- 5 dkg mazsola
- Ízlés szerint édesítés – 4 evõkanál xukor0-ót, azaz eritritet ajánlok, mert nincs mellékíze, és nem hajt
- Egy kisebb citrom vagy lime leve
- 2-4 evõkanál kakaó a szóráshoz
Elkészítés:
- Készíts magtejet
- Méretes edényben fõzd a tej egy részét, és már a fõzés elején szórd a tejbe a kókuszreszeléket -, majd fokozatosan öntsd a magtejet az alaphoz, keverj folyamatosan – a kókuszreszelék fel fogja szívni a magtejet, tehát igény szerint hagyd a grízt sûrûre vagy hígabbra; a mazsolát együtt fõzd a reszelékkel
- Csavarj fõzés közben vagy utána citromot a grízhez
- Tálaláskor szórd meg kakaóval
A kesudió tej választása azért a legjobb, mert a legzsírosabb magtej, tehát a “gríz vajazása” a magtejjel együtt megtörténik!