~ SÁRGARÉPALEKVÁR ~
sponsored links
Húsvétra egy kis nyalánkság... Nem csak a sárgabaracklekvár a legjobb a lekvárfõzéshez, hanem ilyenkor kora tavasszal a sárgarépa is. Pompás narancssárga színével szinte idevarázsolja nekünk a tavaszt. Végre vége a szürke, borongós télnek és sütkérezhetünk a napfény szikrázó sugaraiban. Lassan eljön a kereszténység második legszebb ünnepe a Húsvét. Mi nagyon szeretjük. Elõ lehet szedni a sonkafõzõ bödönt, lehet pingálni a kifújt tojásokat, keresgélni a húsvéti receptek között és fõzni egy csuda finom répalekvárt. Milyen jó lesz majd a vajjal megkent fonott kalácshoz. Alig várom! Szóval, fõzzetek lekvárt sárgarépából! Ki ne hagyjátok! Finom!
Hozzávalók 4 kisebb üveghez: 750 gr. sárgarépa, 400 gr. kristálycukor, 2 citrom leve, 1 narancs leve, 3-4 evõkanál víz.
A sárgarépát meghámozzuk majd 50 gr.- ot sajtreszelõn lereszelünk belõle és félre tesszük, a többit pedig felkarikázzuk. Egy magasabb falú lábosba szórjuk a sárgarépát, hozzáadjuk a pár kanál vizet, majd fedõ alatt, lassú tûzön vaj puhára pároljuk. Míg párolódik a sárgarépa, addig a citrusok levét kifacsarjuk és átszûrjük. Mikor a sárgarépa megpuhult, botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a citrusok levét és a cukrot. Elkeverjük, majd félig lefedve, mert pöfékel, lassú tûzön fõzzük kb. 20-30 percet. Ez alatt néha megkevergetjük. A végén hozzáadjuk a félretett reszelt répát is. Mikor láthatóan vesztett a nedvességébõl és besûrûsödött a lekvárunk, akkor tiszta üvegekbe töltjük és szorosan lezárjuk. Hûvös helyen tároljuk. Vajas kaláccsal adjuk asztalra.