~ SZEDRES SAJTTORTA POHÁRBAN ~
sponsored links
Érik a szeder és Ildi barátném jóvoltából, kaptam egy tálca frissen szedett szedret. Én nem tudom milyen szeder bokra van, de én még esküszöm nem láttam ekkora, hatalmas szeder szemeket. Mint a hüvely ujjam, akkorák voltak ezek. Harsogó mély lila, már-már fekete színben pompáztak azok az apró bogyócskák rajta, és az ízükrõl már nem is beszélek. Egyáltalán nem volt fanyar és savanyú, hanem édes, és jó leveses. Mivel állítólag kapok még egy adag szállítmányt, ebbõl fagylalt és ez a poharas desszert készült. Pikk-pakk összedobható és máris mehet a hûtõbe egy kicsit pihenni. Nagyon kellemes, igazi nyári finomság.
Hozzávalók 6 pohárhoz: 1 csomag ropogós zabkeksz /Gyõri Édes /, 50 gr. vaj, 1/2 mokkáskanálnyi fahéj, 250 gr. mascarpone, 1 csésze sûrû görög joghurt, 200 gr. tejszín, ízlés szerint 3-4 evõkanál porcukor, 1/2 lime leve, 1 kávéskanál vanília esszencia, 1 nagy bögre szeder, 2-3 evõkanál kristálycukor, 1 csapott kávéskanál zselatin.
A kekszet zippes zacskóba tesszük, légmentesen lezárjuk és sodrófával összezúzzuk. A kekszmorzsalékot egy tálba szórjuk majd ráöntjük az elõzõleg felolvasztott langyos vajat és fahéjat. Villával összekeverjük az egészet. A nedves kekszmorzsát kiadagoljuk a borospoharak aljába. A krémhez a mascarpone-t tálba öntjük, hozzáadjuk a joghurtot, a lime levét, a porcukrot, a vanília eszenciát és kikeverjük. A tejszínt habbá verjük és lazán beleforgatjuk a krémbe. Az elkészült krémet a poharakban lévõ kekszrétegekre adagoljuk. A szedermártáshoz a szedret egy kisebb lábosba szórjuk, ízlés szerint kristálycukrot adunk hozzá, majd lassan felfõzzük az egészet. Inkább rázogassuk a lábast, mint sem kevergessük, hogy a szederszemek ne essenek nagyon széjjel. 5-6 perc alatt megpároljuk a gyümölcsöt, majd a végén belekeverjük a kevéske vízben megáztatott zselatint is. Langyosra kihûtjük a gyümölcsöt, majd rákanalazzuk a krém tetejére. Egy órára a hûtõbe tesszük dermedni. Hûvösen tálaljuk.