~ SOMLÓI KOCKA ~
sponsored links
Anita / Tücsökbogár / oldalán láttam meg ezt a Somlói változatot, szerintem van már vagy 5 éve. Na, azóta akartam megsütni, de mindig elé tolakodott valami más finomság. Végre felvirradt ez a nap is, hogy sorra kerülhetett. Minõ boldogság... Szóval kipipálhatom ezt is. Kár volt ennyit várakoztatni, mert egy szuper recept. Köszi, Anita. Frappánsan leírva, egyszerûen és nagyszerûen. Véletlenül néztem rá az órára, hogy mikor kezdtem neki és mikor is fejeztem be... Kereken 75 perc alatt készült el. Szerintem nem vészes és egy igazán csodás sütemény lett belõle. A csokimáz is eszméletlen jó, úgy hogy kitûnõ eredménnyel végzett az egész. Bemásolom a receptjét, mert szóról-szóra úgy készült... A leírás kissé hosszú, de nem annyira bonyolult.
Hozzávalók a sima piskóta laphoz:
2 tojás
2 evõkanál cukor
2 evõkanál liszt
Hozzávalók a diós piskótához:
2 tojás
2 evõkanál cukor
2 evõkanál liszt
2 evõkanál dió
Hozzávalók a kakaós piskótához:
2 tojás
2 evõkanál cukor
2 evõkanál liszt
1 evõkanál kakaó
A cukorsziruphoz:
2 dl víz
15 dkg cukor
1 kezeletlen narancs héja
1 kezeletlen citrom héja
1-2 evõkanál jamaicai rum
A krémhez:
6 dl tej
10 dkg vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
4 tojás
1 evõkanál vaníliakivonat
Továbbá:
10 dkg darált dió
10 dkg rumba áztatott mazsola
A csokoládéöntethez:
4 dl tej
6 dkg kakaó
10 dkg étcsokoládé
10 dkg cukor
4 dkg liszt
1/2 dl jamaicai rum
1 evõkanál olaj
Tálaláshoz:
5 dl tejszínbõl felvert hab
A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjébõl a cukorral kemény habot verünk, továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a lisztet is. Sütõpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük.
Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihûtjük.
A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül, elkészítjük a sárga krémet, amihez 4 dl tejet felforralunk. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjébõl a cukor felével kemény habot verünk, félre tesszük. A tojássárgát a többi anyaggal simára, csomómentesre keverjük. Lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet, majd az egészet vízgõz fölé téve sûrû krémmé fõzzük. Amikor besûrûsödik a krém, még pár percig tovább kell fõzni (a kevergetést ekkor sem szabad abbahagyni!). A gõzrõl levéve hozzákeverjük a tojáshab harmadát, majd lazán hozzáforgatjuk a többit is. A kész krémet félretesszük.
Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez az olaj kivételével minden hozzávalót egybe öntünk, majd vízgõz fölött, folyamatosan kevergetve összefõzzük. Amikor szép bársonyos és mártás sûrûségû hozzákeverjük az olajat is. Levesszük a gõzrõl és félre tesszük.
Amikor a piskóták kihûltek a diós lapot meglocsoljuk a cukorszirup harmadával.
Megkenjük a sárga krém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárga krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával.
Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. 12 kockára vágjuk. Tálaláskor leöntjük a csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihûtjük.
A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül, elkészítjük a sárga krémet, amihez 4 dl tejet felforralunk. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjébõl a cukor felével kemény habot verünk, félre tesszük. A tojássárgát a többi anyaggal simára, csomómentesre keverjük. Lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet, majd az egészet vízgõz fölé téve sûrû krémmé fõzzük. Amikor besûrûsödik a krém, még pár percig tovább kell fõzni (a kevergetést ekkor sem szabad abbahagyni!). A gõzrõl levéve hozzákeverjük a tojáshab harmadát, majd lazán hozzáforgatjuk a többit is. A kész krémet félretesszük.
Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez az olaj kivételével minden hozzávalót egybe öntünk, majd vízgõz fölött, folyamatosan kevergetve összefõzzük. Amikor szép bársonyos és mártás sûrûségû hozzákeverjük az olajat is. Levesszük a gõzrõl és félre tesszük.
Amikor a piskóták kihûltek a diós lapot meglocsoljuk a cukorszirup harmadával.
Megkenjük a sárga krém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárga krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával.
Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. 12 kockára vágjuk. Tálaláskor leöntjük a csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.