~ RÓKAGOMBÁVAL ÉS BULGURRAL TÖLTÖTT PADLIZSÁN ~
sponsored links
Egyik kedvenc zöldségem a padlizsán vagy más nevén, a török paradicsom. Sok fajtája ismeretes, de leginkább a sötét lila színû a legismertebb. Láttam már fehéret, lila cirmosat és sárgát is, de ízükben szerintem teljesen egyformák. Elég számos módon fel lehet használni ezt a nagyszerû öldséget, rengeteg receptet talál az, aki utána keresgél. A világháló csak úgy ontja magából a jobbnál-jobb receptvariációkat. Én is gyakran készítem, habár csak kette a fiammal szeretjük. Amit nagyon szeretünk az a joghurtos mártogatós vele, és természetesen a kirántott verzió, de készítettem már vele finom, török joghurttal salátát, paradicsommal ragut és a grill rácsáról sem hiányozhat... Mind-mind nagyon finom. Most megtöltöttem. Bulgurral és rókagombával. Hû, betyáros finom lett... Az egyik kedvenc receptemmé avanzsáltam. Amellett, hogy húsmentes, még kímélõ is. Szóval készítsétek el, mert nem fogjátok megbánni. Egy padlizsán-egy személy.
Hozzávalók: 4 közepes padlizsán, 1 csésze bulgur, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 150 gr. rókagomba, 10 szem koktélparadicsom, 1 magozott chili paprika, oliva olaj, ízlés szerint, só, õrölt fekete bors, õrölt köménymag, 1/2 citromleve, 2-3kanál mandula pehely,. Tálaláshoz: görög joghurt, vágott petrezselyemzöld.
A bulgurt kevés olajon megpirítjuk és másfélszeres mennyiségû vízzel felöntve, sóval ízesítve és lefedve, megpároljuk. Ez után a padlizsánokat megmossuk és egy éles késsel hosszában félbevágjuk. Kanállal kivájjuk belõle a húsát, arra ügyelve, hogy a pereménél maradjon körben kb. 1 cm vastagságú padlizsánhús. Az így kapott padlizsán kelyheket egy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, olajjal átkenjük és megszórjuk egy kevés õrölt köménymaggal. 200 °C-on 15 perc alatt pirulásig elõsütjük. Míg sül a padlizsánkehely, addig a hagymát felkockázzuk és egy kevés oliva olajon elõsütjük. Hozzádobjuk a kivájt és felkockázott padlizsánhúst, a darabolt rókagombát, az átnyomott fokhagymagerezdeket, a vágott petrezselymet, az aprított chili paprikát és a fûszereket, sót, borsot. Magas lángon kevergetve addig sütjük, amíg átsülnek, megpirulnak és a nedvesség kipárolódik belõlük. Mikor elkészült a ragu, hozzákeverjük az apró kockákra felvágott koktél paradicsomokat is. Összeállítjuk a tölteléket. Egy tálba öntjük a puha bulgurt, a ragut, 1/2 citrom levét, 2 kanál olajat, a fele vágott petrezselymet, ízlés szerint még egy pici sót és borsot. Összekeverjük az egészet.
Az idõközben megsült padlizsánhéjakat megtöltjük a töltelékkel, megszórjuk egy kevés mandula pehellyel és visszatesszük a sütõbe sülni kb. 15 percre.
Mikor megpirul a teteje, akkor kivesszük a sütõbõl és 10 percet pihentetjük. Tálaláskor joghurttal áthúzzuk a padlizsánok tetejét és petrezselyemzölddel meghintve adjuk asztalra.