~ RUSZTIKUS KENYÉR ~
sponsored links
Néha jó kenyeret sütni... Megnyugtat. Bár lenne idõm minden nap rá... Sajnos ebben a rohanó életemben csak a hétvégéken kerül rá sor. Hétköznap heroikus küzdelemben vagyunk a percekkel: Te jó ég, már ennyi az idõ?! Fõztél kávét? Hol a felsõm? Felkelt a gyerek? Ki állsz a kocsival? A kutya volt kint? Hol a kulcsom? Hol a telefonom? El fogok késni.... Na, hát errõl beszélek. Ebbe sajnos nem fér bele a rusztikus és ropogós kenyér. Viszont hétvégén, amikor még szunnyad a dunnás banda, na akkor élem ki magam a csendben és a nyugalomban. Így történt ez az elmúlt vasárnap is. Jó volt és finom kenyérke született. Házi vajjal és mézzel ettük. Nem lehetett abba hagyni a ropogós szirmokat...
Hozzávalók: 700 gr. liszt / keverék is lehet /, kb. 470 ml langyos víz, 1/3 kocka friss élesztõ, 1 csapott evõkanál só, 1 csipet cukor.
A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Kissé ragacsos, de hólyagos, sima tésztát dagasztunk belõle. A víz mennyisége változhat a liszt minõségétõl, úgy hogy kisebb részletekben adagoljuk majd. Mikor szép sima a tésztánk, akkor liszttel meghintjük a tetejét és egy vászonnal letakarva, meleg helyen a duplájára megkelesztjük. Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúrólapra borítjuk, elfelezzük és cipókat formálunk belõlük. Veszünk két tepsit, és mindkettõbe teszünk sütõpapírt. A sütõpapírra szórunk egy kevés lisztet, majd a cipókat átemeljük rájuk. A
cipók közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk, majd szépen lassan, körkörösen kitágítjuk a lyukat, hogy egy koszorút kapjunk a tésztából.
Mikor ezzel megvagyunk, veszünk egy éles ollót kissé merõlegesen szirmokat vágunk bele a tésztába, amiket aztán kifordítunk. Így lesz virág alakja a koszorúknak.
A sütõt elõmelegítjük 200 °C-fokra, légkeverés funkcióba állítjuk, aljába teszünk egy tálkába vizet és betesszük a kenyereket sülni. Kb. 25-30 perc alatt szép piros, ropogósra megsütjük benne a kenyérkéket. Mikor megsültek, rácsra tesszük õket és kihûtjük. Frissen, ropogósan fogyasztjuk. Nem fog belõle maradni...