~ ROPOGÓS TÖNKÖLY BUCI ~

2018-04-11

sponsored links



















Teljesen véletlenül lett "öreg" tésztám. Régóta terveztem, hogy kipróbálom vele a kenyérsütést, de valahogy állandóan meghiúsult a megvalósítása. Két napja bedagasztottam egy adag kenyértésztát, hogy majd gombás bucikat gyártok belõle, aztán nem jutott rá az idõmbõl. Kidobni nem akartam, ezért lefedtem egy tálba és bezsuppoltam õt a hûtõbe. A tészta pedig csendesen elvolt pár napig a hûtõ mélyén. Szinte majdnem el is felejtkeztem róla, amikor ma reggel, kissé kicsúszott a joghurtos poharak tetejérõl, mondván szól, hogy itt vagyok... Szóval így lett nekem mára öreg tésztám. Tettem hozzá langyos vizet, még lisztet és újra bedagasztottam az egészet. Ilyen csodaszép bucik sültek ki a "vén" tésztámból...


Hozzávalók az öreg tésztához: 250 gr. tönköly liszt, 1/3 kocka friss élesztõ, 120 gr. langyos víz, 1 kávéskanál cukor. Továbbá: 250 gr. tönköly liszt, 50 gr. tej, 100 gr. langyos víz, 40 gr. puha tea vaj, 1 csapott evõkanál só. 


Az öreg tészta hozzávalóit tálba tesszük és nagyjából összeállítjuk ragacsos tésztává. Mûanyag, jól záródó dobozba tesszük és betesszük a hûtõbe 1-2 napra pihenni. Mikor sütnénk vele, akkor hozzáadjuk a további hozzávalókat, hólyagos, simára kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen a duplájára megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, ujjnyi vastag téglalappá kinyújtjuk, majd egy éles késsel kb. 8-10 cm-es csíkokra felvágjuk. A csíkokat feltekerjük. A kész bucikat egy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és a tetején vágást ejtünk.






A sütõt elõmelegítjük 180 °C-fokra, aljába teszünk egy tálka vizet, majd ha felforrósodott a sütõ, a bucikat betesszük sülni. Kb. 25-30 perc alatt, világos, ropogósra megsütjük õket. Tea vajjal, mézzel a legfinomabb...







Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s