...Rajta aranyszínû morzsa...

2014-03-23

sponsored links

Mégsem szilvásgombóc. Kókuszos süti. Mézzel, barnacukorral.


(Majdnem lemaradtam a SAD 23. fordulójáról, pedig imádjuk a kókuszt. Egyszerûen elfelejtettem, csak a múlt héten jutott eszembe, hogy megnéztem a kiírást, és azután valahogy nem gondoltam rá, nem is emlékeztem a határidõre.)

Szóval, kókuszos süti, amiben nincs fehérliszt és fehércukor, nem túl édes, viszont nagyon finom. Az eredeti receptet egy Édességek címû szakácskönyvben találtam, de persze nem nyughatok...

Amibõl készült:
(DE: készülhet fehér lisztbõl, fehér cukorból, margarinból, az itt leírtak senkit ne ijesszenek el! Az eredeti tésztarecept ráadásul 40 dkg lisztet tartalmaz, nincs benne õrült kókusz és darált dió, és kézzel gyúrják.)

A tészta:
  • 30 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúza liszt
  • 5 dkg õrölt kókusz
  • 5 dkg darált dió
  • 2 teáskanál sütõpor
  • fél citrom reszelt héja
  • 20 dkg kókuszzsír
  • 10 dkg méz
  • 2 tojás
 A teteje:
  • 25 dkg-nyi lekvár (én az uram fõzte bodzabogyó lekvárt használtam)
  • 4 tojás
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 4 evõkanálnyi nádmelaszos barnacukor
  • pici tej
Elõrebocsátom, hogy macerásnak tûnik, de nem az. Hamar elkészül.

A tésztáhozvalókat aprítógépben összekevertem, kitettem a konyhapultra, alaposan átgyúrtam, hengerré formáztam és félretettem.

Egy serpenyõben a kókuszt halvány színûre pirítottam, majd annyi ideig hûlt, amíg a tészta bekerült a tepsibe.

A sütõt bekapcsoltam 200 fokra.

A tésztahengert kettévágtam. A kétharmadát beletettem egy 17X25 cm-es tepsibe, ami önmagában jól hangzana, könnyûnek tûnne, de ne felejtsük el, hogy ez nem egy finomlisztbõl készült masszív tészta, nagyobb óvatosságot igényel, de azért nem kell ám megijedni tõle! Ráadásul a tepsiben kézzel kiigazítható.
Szóval, úgy történt, hogy alaposan meglisztezve nyújtottam, majd amikor már úgy éreztem, hogy nincs biztonságban az épsége, én megemeltem, az uram meg  alátette a sütõpapírt, és azon nyújtottam tovább, úgy kb. 3-4 mm vastagságúra, majd papírostól került a tepsibe.

A tésztalapot megkentem lekvárral.

Az egyharmad tésztahengert kinyújtottam olyan szélesre, mint a tepsi (17 cm), és 5 egyforma széles csíkot vágtam belõle (ezek kb. 4 cm szélesek), amiket egyenletes távolságra fektettem egymástól a lekvározott felületen. 

A langyosra hûlt pirított kókuszba belekevertem a barnacukrot, összekevertem a tojásokkal, és a kapott morzsát elnegyedeltem, majd behalmoztam a tésztaközökbe a lekvárcsíkok tetejére. Egy ecsettel szépen lesepregettem a tésztasávokat az elszóródott kókuszmorzsától, azután megkentem  tejjel.


10 perc alatt aranyszínûre sült.


A tésztacsíkokat hosszában kettévágtam, majd átlóban szeleteltem. Nem vártam eleget a szeleteléssel, és ez bizony meglátszott az éleken és a sarkakon. Kicsit ropogott a tészta, így el-elpattant belõle egy-egy morzsa.

A délután szeleteltek már szebbek voltak, de nem volt gusztusom újabb képeket csinálni.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: a morzsa "dizájnelem", nem szóródik szét a süti!




Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s