~ PUHA JUHTÚRÓS POGÁCSA ~

2018-05-02

sponsored links















Végre egy kis pihenés a sok zûrzavar után. Vannak olyan hetek, amikor úgy mond a hullámok összecsapnak a napjaim felett és ha nem is fizikailag terhelnek meg, hanem mentálisan, akkor jó ha van pár nap, amikor ellazulhat az ember. Ez a mai is ilyen. A ház kiürült, csend van és béke. Elmentek pecázni. Kellene egy kis hal, mert már rég volt potyka a tepsiben. Mivel nem messze horgásznak, gondoltam viszek nekik egy kis frissen sült pogácsát, ne éhezzenek már a víz partján, és én is kiülök egy kicsit a nyugalom szigetére. Gyorsan megsütöttem és máris becsomagoltam egy adagnyit egy kisebb tepsibe, két adag hideg tejeskávéval együtt. Volt öröm, máris neki láttak a kóstolásnak. Finom puha, belül lyukacsos, jó túrós pogácsák lettek, öröm volt beleharapni...
Eredeti recept: Rupáner konyha


Hozzávalók: 1/2 bögre tej, 1/2 csomag friss élesztõ, 2 tojás sárgája, 2 nagy kanál tejföl, 200 gr. juhtúró, 200 gr. tehéntúró, 100 gr. vaj, 1 csapott evõkanál só, 1 csipet cukor, 500 gr. fehér tönköly búzaliszt. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evõkanál tej. Szóráshoz: 150 gr. Trappista sajt.


A tejet megmelegítjük és egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját, a kétféle túrót, a puha vajat, a csipet cukrot, a morzsolt élesztõt. Elektromos habverõvel sima masszát keverünk belõle. Ez után beleszitáljuk a lisztet és a sót. Kissé lágyabb tésztát dagasztunk belõle. Addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a kezünktõl és a táltól is. Liszttel meghintjük a tészta alját és tetejét, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére megkelesztjük. Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett lapra borítjuk és nyújtófával majdnem kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. Közepes méretû pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütõpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk õket. A tojássárgáját kikeverjük a kanál tejjel és ezzel kenjük le a pogácsák tetejét. A végén a reszelt sajttal is megszórjuk õket.




A sütõt elõmelegítjük 175 °C-fokra és betesszük a pogácsákat sülni. Addig sütjük õket, amíg szép aranyszínûre nem sülnek. Rácson kihûtjük õket, majd frissen tálaljuk. Hideg tejjel, vagy tejeskávéval a legjobb uzsonna...








Folytats a blogon ... https://illeskriszkonyhaja.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s