~ PASTA PUTTANESCA ~
sponsored links
A Pasta Puttanesca egy tüzes olasz étel, a "szajhák tésztája". Elég erkölcstelen a neve, de bánja kánya, mert nagyon finom. A 60-s évek elején a Rancio Fellone nevû híres étterem és éjszakai bár társtulajdonosa, Sandro Petti találta fel a sugo alla puttanesca- t. A történet szerint egy este, amikor már éppen zárásra került volna a sor, egy igencsak kapatos asztaltársaság kijelentette, hogy õk bizony nagyon éhesek, és üres gyomorral egy lépést sem tesznek addig, amíg a szakács össze nem üt nekik egy tál ételt... "- Dobj össze valami "szemetet", csak maradt valami maradék a konyhádban...."- mondta az egyik kapatos szószóló... A tulaj, hogy minél hamarabb megszabaduljon tõlük, máris összeszedte a konyhában fellelhetõ maradék alapanyagokat: tészta, paradicsom, oliva bogyó, bazsalikom, szardella filé, fokhagyma, parmezán... és villámgyorsan összeütött nekik belõle, egy nagy adag tésztát. Nyomban feltálalta a gõzölgõ és illatozó tál spagettit, ami persze pillanatok alatt el is tûnt. Alig fél óra elteltével, zárhatta az éttermét Sandro, és még fel is talált hozzá egy remek fogást. Azóta létezik a Pasta Puttanesca...Legalábbis a fáma így szól felõle. Végül is mindegy, hogyan született meg, lényeg, hogy közre adták a receptjét. Nagyon izgalmas tészta étel, hiszen a szardellafilétõl kapja meg, azt a bizonyos, különleges ízét.Természetesen minden konyha más-más összeállítással dolgozhat, de úgy gondolom ez az eredeti...
Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag spagetti, 4-5 kanál oliva olaj, 5 gerezd foghagyma, 3 evõkanál kapribogyó, 8-10 db. szardella filé, 3 kanál sûrített paradicsom, 250 gr. koktél paradicsom, 5-6 levél bazsalikom, 1 chili paprika, 1/2 - 1/2 csésze zöld, illetve fekete oliva bogyó, tengeri só, reszelt parmezán sajt.
A tésztát feltesszük fõni sós, lobogó vízben. Egy serpenyõben felforrósítjuk az oliva olajat majd rádobjuk az aprított fokhagymát, kissé megsütjük, majd jöhet hozzá a darabolt szardella filé, a karikára vágott oliva bogyó, a aprított kapribogyó. Kevergetve kissé összesütjük az egészet. Mikor összesült, hozzáadjuk a felezett koktél paradicsomokat, a csíkokra vágott bazsalikom leveleket és a sûrített paradicsomot is. Kevergetve addig sütjük a mártást, amíg a paradicsom egy kissé össze nem esik. Ez kb. 4-5 perc. A közben megfõtt tésztát a vízbõl kiemelve, öblítés nélkül egyszerûen a szószra szedjük, teszünk még hozzá 2-3 kanál fõzõvizet is. Lazán összeforgatjuk, rázogatjuk a tésztát a mártással, majd parmezánnal megszórva, forrón tálaljuk a spagettit. Hûvös fehérbor vagy pezsgõ dukál mellé...