~ OTELLÓS MACARON ~

2018-01-07

sponsored links














Egy számomra nagyon kedves idõs hölgytõl, Marika nénitõl kaptam ajándékba egy apró üveg otelló dzsemet. Sötét bordó, zamatos gyümölcsvelõ, az õsz ízével. Semmihez sem hasonlító finom mámor... Nagyon kellemes lekvár, szinte azonnal beindult tõle a fantáziám. Valami nemes desszerthez akartam felhasználni, ahhoz túl snassz lett volna, ha csak úgy egyszerûen kikanalazgatom az üvegecskébõl. Bár megmondom õszintén, nagy volt a kísértés. Viszont ha nemes desszertrõl beszélünk, akkor nem jöhet más szóba, mint a macaron. Kimondottam "para" desszert, mert ha õkelme nem akarja, hogy sikerüljön, akkor bizony nem is fog. Elõfordult, hogy nem jött össze nekem sem, azt hiszem eddig két esetben. Akkor persze megfogadom, hogy soha többé macaron, aztán feledésbe merül a kudarc és nekiállok újfent egy adagnak. Most is így volt. Ma nagyon lazára vettem a figurát, se cukor hõfokmérõ, se szirup, se macera. És lám, sikerült. Megveregettem a vállaimat és nyugtázva adtam közre a különleges desszertet. Természetesen más dzsemmel is elkészíthetõ, csak akkor a színe fog némiképp változni.


Hozzávalók kb. 18-20 db. macaronhoz: 3 tojásfehérje, 1/4 csésze kristálycukor, 1 csésze finomra darált mandula, 1 1/4 csésze porcukor, 1 evõkanál otelló dzsem, pár csepp piros ételfesték. Töltelék: 250 gr. mascarpone, 2 evõkanál otelló dzsem.


A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni és amikor már kezd felhabosodni, akkor keverés közben hozzászórjuk a kristálycukrot. Addig verjük, amíg a habverõ végén csúcsot nem képez a hab. Ez után a darált mandulát összeforgatjuk a porcukorral és egy finomszûrõn keresztül rászitáljuk a fehérjehabra. Körkörös mozdulatokkal egy hablapáttal szépen összekeverjük. A végén belekeverjük az otelló dzsemet és az ételfestéket is. A kész mandulás masszát egy habzsákba töltjük. Egy tepsibe sütõpapírt teszünk és kb. 10 forintos nagyságú korongokat nyomunk ki a habzsákból. A végén a tepsit a pultra ejtjük, hogy a buborékok eltávozzanak a macaronokból. 1/2 órát száradni hagyjuk, hogy a macaronok teteje meghúzzon és ne ragadjon az ujjunkhoz. A sütõt elõmelegítjük 140 °C-fokra és a macaronokat betesszük sülni kb. 15 percre. Látni fogjuk, hogy a macaronok elkezdenek emelkedni és recés talpuk keletkezik. Sütés után teljesen kihûtjük a macaronokat, majd leválasztjuk õket a sütõpapírról. Melegen semmi esetre ne próbálkozzunk ezzel! Míg hûl a macaron, addig kikeverjük a tölteléket. A mascarponét tálba tesszük és egy habverõvel felhabosítjuk. Én cukrot nem tettem bele, mert elég édes íz van a macaron héjakba. Habzsákba töltjük a mascarponét, majd az egyik macaronra kõrben nyomunk a krémbõl, a krém közepét meg kitöltjük egy kevés otello dzsemmel. A töltött macaronra teszünk egy üreset és ezzel el is készült a desszertünk. Nagyon finom!







Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s