?nizsos-vel?s palacsinta - Cl?tite cu creier
sponsored links
K?vi P?l - Erd?lyi lakoma k?nyv?b?l.
Hozz?val?k 4
szem?lyre: a palacsint?hoz: 25 dkg liszt, 2 toj?s, 2,5-3 dl sz?nsavas
?sv?nyv?z, 3 dl tej, 2 ev?kan?l olaj, ? te?skan?l s?; a t?ltel?khez: 15 dkg
dar?lt borj?h?s, 1 borj?vel?, 1 kisebb hagyma, 2 ev?kan?l vaj, 1 ev?kan?l
tejf?l, zs?r vagy olaj a s?t?shez, 2 toj?s, zsemlemorzsa, s?, bors, csipetnyi
?r?lt ?nizs, 1 ev?kan?l apr?ra v?gott petrezselyemz?ld.
Elk?sz?t?se: A
hozz?val?kb?l a szok?sos m?don 12 palacsint?t s?t?nk. A vel?t megtiszt?tjuk, 1
ev?kan?l vajon k?rbes?tj?k, r?sz?rjuk a petrezselyemz?ldet, majd h?lni hagyjuk.
Az apr?ra v?gott hagym?t a megmaradt vajon ?vegesre dinsztelj?k, hozz?adjuk a
dar?lt h?st, feh?red?sig s?tj?k, majd s?zzuk, borssal ?s ?nizzsal ?zes?tj?k,
hozz?adjuk a tejf?lt ?s ?sszes?tj?k. F?lrevessz?k ?s hozz?keverj?k az apr?ra
v?gott petrezselymes vel?t. A palacsint?kat megt?ltj?k a t?ltel?kkel, k?t
sz?l?t r?hajtjuk ?s ?sszeg?ngy?lj?k, majd felvert toj?sba m?rtjuk ?s
zsemlemorzs?ba hempergetj?k. Forr? zs?rban vagy olajban kis?tj?k. Melegen
t?laljuk.
Cl?tite cu creier
Ingrediente pentru 4 persoane: pentru cl?tite: 250 g
f?in?, 2 ou?, 250-300 ml ap? mineral?, 300 ml lapte, 2 linguri ulei, ? de
linguri?? de sare; pentru umplutur?: 150 carne tocat? de vi?el sau porc, 1 creier de vi?el sau porc, 1 ceap? mic?, 2 linguri unt, 1 lingur? sm?nt?n?, ulei, op?ional un praf de semin?e de anason m?cinat; pentru pr?jit: 2
ou?, pesmet, sare, piper, 1 lingur? frunze de p?trunjel m?run?ite.
Prepararea: Se amestec? ingredientele ?i se fac ?n mod
obi?nuit 12 cl?tite. Creierul se ?ine ?n ap? rece timp de 10 minute, dup? care
se pr?je?te ?n unt c?te de 2-3 minute pe fiecare parte. Se ia deoparte, se
presar? cu p?trunjelul tocat ?i se las? la r?cit. Ceapa tocat? m?runt se
c?le?te ?n pu?in ulei p?n? devine sticloas?, se adaug? carnea tocat? ?i se
c?le?te p?n? la albire, se asezoneaz? cu sare, piper ?i anason m?cinat , apoi se adaug? sm?nt?na. Se
las? la r?cit, dup? care se amestec? cu
creierul m?run?it. Cl?titele se umple cu umplutura ob?inut?, se ?ndoaie
?n interior dou? laterale, dup? care se ruleaz? str?ns. Se dau prin ou b?tut ?i
pesmet, se pr?jesc ?n ulei fierbinte p?n? devin aurii. Se servesc calde.