~ NEHÉZ CSOKOLÁDÉ TORTA ~
sponsored links
Egy klasszikus tengerentúli torta. Eredeti neve Chocolate fudge cake. Tömény, nehéz, szaftos és rendkívül finom sütemény. Maga a tésztája a különleges, hiszen kell bele tej, olaj és víz is. Ki hinné, hogy ennyi folyadékkal is sülhet piskóta torta. Kissé morzsalékosa tésztája, de ettõl lesz finom. A belekerülõ krém teszi teljessé ezt a tortát. Érdemes kipróbálni, tényleg nagyon finom. Egy kevés cukrot elhagyván, amit az eredeti receptje ír, igazán jóra sikerült torta lett belõle. Lényege a lassabban sütés, mert így tud kellõképpen átsülni a sok nedvességtartalom miatt. A krémje konyhánként változhat, nekem a mascarpone-kakaópor változat jött be igazán. Behûtve tálaltam, de sok helyen felmelegítve adják...! Úgy sem rossz... A nagy fiam születésnapjára készült. Õ kérte, én pedig megsütöttem neki.
Hozzávalók: 1 és 3/4 csésze liszt, 3/4 csésze sötét kakaópor, 1 és 1/2 csésze cukor, 1/3 mokkáskanál só, 1-1 kávéskanál sütõpor és szódabikarbóna, 2 tojás, 1 csésze tej, 1/2 csésze olaj, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csésze langyos víz. Krém: 250 gr. mascarpone, 100 gr puha vaj, 5 kanál sötét kakaópor, 5-6 kanál porcukor. Tetejére: keserû kakaópor szórás.
A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálba tesszük és alaposan kikeverjük. Ez után hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, az olajat, a vanília esszenciát, a sütõport, a szódabikarbónát és végül a langyos vizet is. Sima masszává keverjük az egészet. Egy nagyobb, kapcsos tortaforma aljába sütõpapírt teszünk, a masszát beleöntjük és 165-170 °C-fokon, kb. 35-40 perc alatt, tûpróbáig sütjük a tortaalapot. Sütés után teljesen kihûtjük és csak utána töltjük meg a piskótát. Míg hûl a tészta, addig a krémet is elkészítjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, utána belekeverjük a mascarponét és a kakaóport is. Az egészet felhabosítjuk. A kihûlt piskótát lapjában kettévágjuk és a fele krémet az alsó lapra rákenjük. Ráillesztjük a másik tortalapot, majd a maradék krémmel megkoronázzuk a torta tetejét. Kanállal rusztikusra kenjük a krémet, majd jól behûtjük. Tömény, igazi csokibomba....