~ NACHOS SAJTSZÓSZ TORTILLÁVAL ~
sponsored links
Ha mozi, akkor nachos. Réges-rég elfelejtettem már a pattogatott kukoricát, a sajtszósz sokkal izgalmasabb eledel a filmnézés közben. Abba a finom, pikáns, olvadozó sajtmártásba olyan jó beletunkolni azokat a ropogós tortilla darabkákat. Imádom. Mivel azért nem járunk sûrûn moziba, a sajtszósz pedig hiányzik egy idõ után, kénytelen voltam itthon elõállítani õkelmét. Nagy fõzõcskét nem akartam csinálni érte, így a lehetõ leggyorsabb receptváltozatot kerestem meg hozzá. Meg is találtam az alapreceptjét Cinnamon oldalán. Kissé átvariáltam, mert a lapkasajt helyett, vörös cheddar sajtot reszeltem bele. Negyed óra alatt elkészül és állítom, hogy ugyan olyan, mint a mozis verziója.
Hozzávalók egy üvegnyi mennyiséghez: 50 gr. vaj, 2 evõkanál liszt, 300 gr. tej, 4 Medve sajt, 130 gr. vörös Cheddar sajt, 1 mokkáskanál só, 1-1 mokkáskanál piros arany csípõs paprika krém, erõs Pista, füstös chilis paprikakrém.
Egy nyeles kis lábasban a vajat barnulásig hevítjük, majd beleszórjuk a lisztet és zsemleszínûre pirítjuk benne. Ez után hozzátöltjük a tejet és állandóan kevergetve, krémessé fõzzük. Beledobjuk a kockasajtokat, a reszelt Cheddar sajtot, és összefõzzük az egészet. Jó sûrûnek kell lennie. A végén fûszerezzük, hozzáadjuk a sót és a háromféle paprikakrémet. Megvárjuk, míg egyet rottyan, majd lehúzzuk a tûzrõl. Kevergetve langyosra hûtjük, majd csatos üvegbe töltjük. Máris ehetjük a friss tortilla chipsszel. Ha marad belõle és besûrûsödik, akkor pár pillanatra megmikrózzuk és máris olyan lesz, mint friss korában. Érdemes megkóstolni, mert tényleg nagyon finom és nem bonyolult.