~ MÉZES DIÓS SZELET ~
sponsored links
Tészta :
- 40 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 12 , 5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 ek méz
- 2 tojás
- 1 kk õrölt fahéj ( elhagyható )
Krém :
- 5 dl tej
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor + 10 dkg - a karamellhez
Tetejére :
- 20 dkg dió
-8 dkg cukor
- 3 ek méz
- 8 dkg vaj
tetejére : - olvasztott étcsokoládé
tetejére : - olvasztott étcsokoládé
- A krémhez 2 dl tejet simára keverünk a pudingporral, a többi tejet felforraljuk a cukorral, hozzáöntjük a pudingos tejet és sûrû krémmé fõzzük. Ha a krém kihûlt kihabosítjuk a margarinnal.
- 10 dkg cukrot karamellizálunk, majd sütõpapírra kiöntve megdermesztjük és egy késes aprítóval szilánkosra aprítjuk.
- A diót darabosra vagdaljuk. A cukorból sötét karamellt készítünk, majd hozzáadjuk a mézet, összeforraljuk és hozzákeverjük a diót végül a vajat. Addig kevergetjük amíg a vaj felolvad, azután félretesszük hûlni.
- A tésztához, összemelegítjük a vajat a mézzel és a cukorral. A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával és a fahéjjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tojást és a vajas mézes keveréket. Jól összegyúrjuk és 15 percig letakarva pihentetjük. A sütõt 180 °C - ra elõmelegítjük.
- A tésztát kétfelé osztjuk és 20 x 30 cm, - es lapokká nyújtjuk. Az egyik lapot vajazott, liszttel behintett tepsi hátán 10 - 12 perc alatt megsütjük, majd a tepsire sütõpapírt helyezünk ráfektetjük a másik tésztalapot és eloszlatjuk rajta a karamellás diót és ezt is megsütjük.
- Az egyik tésztalapra rákenjük a vaníliás krémet, megszórjuk az apróra tört karamellel és ráfektetjük a diós tésztalapot. Egy éjszakán át pihentetjük és tetszés szerint szeleteljük.