~ MÁRVÁNY SÜTEMÉNY ~
sponsored links
Klasszikus Angol teasütemény, talán itthon kevert süteményként is ismeretes. Egyszerû kakaós és vaníliás tészta, egy kis porcukorral megintve. Nálunk nagyon kelendõ, szereti az egész család. Egy pohár tejjel vagy kakaóval a legjobb uzsonna vagy vacsora. Sok munka sincs vele, egy-két keverés és tényleg kész. Még egy kezdõ háziasszonynak sem okoz gondot a megsütése. Ha egy kicsit fel akarjuk turbózni, hogy még finomabb legyen, akkor egy kevés olvasztott csokoládét folyatunk a kész sütemény tetejére. Akkor még ünnepélyesebbé válik. Sok-sok receptje van, én a nagymamám receptjét használom, nekem ez a legfinomabb...
Hozzávalók: 180 gr. liszt, 120 gr. puha vaj, 1 csipet só, 180 gr cukor, 1 teáskanál sütõpor, 3 tojás, 100 ml tej, 1 teáskanál vanília esszencia, 50 gr. keserû kakaópor.
A vajat a cukorral és a tojásokkal habosra felverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliaesszenciát, a sót, a sütõport és a lisztet. Alaposan kikeverjük belõle a vaníliás tésztát, majd a tészta 1/3 részét kivesszük belõle. A kevesebb tésztarészbe keverjük bele, a kevés vízzel kikevert kakaóport. Egy közepes méretû kb. 20 x 20 cm-es tepsibe sütõpapírt fektetünk, majd belekanalazzuk elõször a fehér tésztát, utána rá, a sötét, kakaós tésztát. Egy fapálcikával össze-vissza mintákat húzunk a tésztába, így lesz majd szép márványos a sütemény belseje. A sütõt 175 °C-fokra felmelegítjük, majd betesszük a sütemény sülni. Kb. 20-25 perc alatt, tûpróbáig sütjük a süteményt. Mikor megsült, rácsra tesszük és kihûtjük. A süteményt felkockázva és porcukorral meghintve tálaljuk.