~ MÁLNÁS KRÉMTORTA ~

2017-06-29

sponsored links
















Javában érik a málna és én minden évben megfogadom, hogy végre fõzök belõle lekvárt... Igen ám, de ha az ára vetekszik az arany árával, akkor ez igen meggondolandó cselekedet. És nem is enné meg senki, mert ezek a baracklekvárhoz vannak hitelesítve... Szóval megnyugtattam háborgó lelkemet és arra a döntésre jutottam, hogy lekvár helyett, süteményt sütök belõle. Igen, úgy érzem ez volt a helyes döntés. Ehhez a sütihez elég is volt 30 deka málna, úgy hogy nem jutottam az eladósodottak listájára a drága gyümölcs miatt. A sütemény pedig finom és krémes lett, olyan "pudingos" jellegû, pont ahogy itthon is szeretik a málna fanyar ízével. És ha tálaláskor kap maga mellé egy gombóc vanília fagyit, na akkor jön el az igazi kánaán.


Hozzávalók a tésztához: 150 gr. liszt, 100 gr. hideg vaj, 50 gr. porcukor, 1 csipet só, 3 evõkanál felvert tojás. Töltelék: 2 db. nagyobb tojás, 175 gr. tejföl, 1 dl. tej, 1 csomag vaníliás cukor, 80 gr. cukor, 1/2 citrom reszelt héja. Továbbá: 300 gr. gurulós málna, 1 púpos evõkanál kukorica keményítõ. Tálaláshoz: porcukor, pár szem málna, esetleg vanília fagylalt.


Elõször a tésztát készítjük el. A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a porcukrot és a sót. A két tojást felütjük egy tálba, villával felkeverjük, majd 3 evõkanállal kivéve belõle, a tészta alapjához adjuk. A maradék tojást félre tesszük a töltelékhez. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva fél órára a mélyhûtõbe tesszük dermedni. Mikor a tészta lehûlt, akkor lisztezett gyúrólapon kerek, kb. 25 cm átmérõjû lapot nyújtunk belõle. Egy kerek, kapcsos torta forma alját vajjal kikenjük, majd liszttel meghintjük, és ebbe terítjük bele a kinyújtott tésztát. Úgy igazítsuk el, hogy a tésztának legyen egy kb. 2 cm-es pereme. Villával díszítsük meg a tészta szélét, hogy cakkos legyen. A málnát tegyük egy tálba, szórjuk rá a keményítõt és kanállal óvatosan forgassuk össze, hogy a málna ne nagyon törjön össze és mindenhol bevonja a keményítõ. Az így elõkészített málnát szórjuk a tésztára.




Ez után keverjük ki a tölteléket. A megmaradt felvert tojásokhoz adjuk hozzá a tejfölt, a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és egy habverõvel keverjük teljesen simára. A kész öntetet, csurgassuk a málnára. Kissé rázogassuk meg, hogy mindenhol kitöltse az öntet a málnát.




A sütõt melegítsük elõ 175 °C-ra és tegyük be a süteményt sülni. Kb. 25-30 perc alatt "rezgõsre" süssük meg. Egy fapálcikával azért ellenõrizzük, hogy valóban átsült e a tortánk. Hûtsük ki teljesen a süteményt, majd porcukorral megszórva, málnaszemekkel díszítve adjuk asztalra. 








Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s