~ MARINÁLT DÉLI TÕKEGOMBA ~

2017-12-01

sponsored links













Sosem marináltam még semmit, így kipróbáltam, méghozzá gombával. A szokásos havi gombaszállítmány most déli tõkegombát rejtett, aminek nagyon megörültem, mert ez egy különleges és finom  gombafajta. Hasonlít a vargányához, de egy kissé borsosabb az íze. Puha fák kérgén terem, júniustól késõ õszig. Az apró csokrokban termõ gomba kalapja szép barna színû és bársonyos, az illata pedig az õsz erdõt igézi. Fõételként vagy köretként szokták elkészíteni. Most borecetben végezte sok fûszer kíséretében. Gondoltam, Karácsonykor jó lesz majd a sültek mellé különleges kísérõként. 2-3 hét az érlelési ideje...


Hozzávalók: 500 gr. déli tõkegomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 1 evõkanál színes bors keverék, 1 evõkanál mustármag, 4-5 szem borókabogyó, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 100 ml fehér borecet, 100 ml. fehérbor, 100 ml víz.


A gombát leöblítjük, száráról levágjuk a gyökérrészt. A hagymát szálasra, a fokhagymát vékony karikákra felvágjuk. Egy lábosba tesszük a gombát a hagymákkal, megsózzuk és 5 perc alatt elõfõzzük. Közben egy kisebb lábosba töltjük a kimért vizet, a borecetet, a bort, majd hozzáadjuk a fûszereket és felforraljuk. Az elõpárolt hagymás gombát leszûrjük és elosztjuk két üvegbe. Melegen rámerjük a páclevet, majd a tetejére kevés oliva olajat öntünk. Szorosan lezárjuk az üvegeket és 2-3 hétig érleljük. Sült húsok mellé kiváló kísérõ.






Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s