~ MANTOVAI HÚSTEKERCS ~
sponsored links
Kedvenc szakácskönyv-sorozatom a Lajos Mari - Hemzõ Károly szerzõpáros által kiadott receptgyûjtemény. Anyukám és én is összegyûjtöttük a könyveket, így duplán meg van a sorozat. Az emléke miatt nem válok meg tõle, mert tudom, hogy olyan lelkesen gyûjtögette... Remek receptek, szép fotók és egyszerû leírások tarkítják a több részbõl álló könyvsorozatot. A mai ebédhez a Húsételek c. példányt vettem elõ és fõztem meg belõle, a Mantovai hústekercset. Pikáns, ízes és szaftos húsétel, karajból. Párolt rizzsel tálaltam egy kevés savanyúsággal.
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 8 vékony szelet Bajor sonka vagy Mortadella, 100 gr. túró, 4 db. Mackó sajt, 8 vékony szelet Pannónia sajt, 2 dl. rozé bor, 2 dl víz, 1 Maggi leveskocka, 100 gr. sûrített paradicsompüré, 1 evõkanál aprított petrezselyemzöld, 50 gr. vaj, 2 evõkanál olaj, ízlés szerint só és õrölt fekete bors.
A karajszeleteket kiklopfoljuk majd sózzuk és borsozzuk. Mindegyik hússzeletre teszünk egy-egy szelet sonkát, elkent túrós sajtkrémet és Pannónia sajtot.
A karajszeleteket szorosan feltekerjük és megtûzzük egy bambuszpálcikával.
Egy magasabb falú teflon serpenyõben felhevítjük a vajat és hozzáadjuk az olajat is. A hústekercseket beletesszük a forró zsiradékba, majd megfordítva, minden oldalát elõpirítjuk benne. Mikor körben megpirultak a hústekercsek, akkor hozzáadjuk a bort, a vizet, és a paradicsompürében elmorzsolt leveskockát is.
Óvatosan átkeverjük a mártást a hús alatt, majd lefedjük és puhára megpároljuk az egészet. Tálaláskor megszórjuk a hústekercsek tetejét egy kevés vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk a párolt rizsköret mellé. Nagyon finom és laktató húsétel.