~ KÁPOSZTÁS PALACSINTA ~
sponsored links
Télen elég sokszor készítek káposztás tésztát. Az olyan igazi hétköznapi étel. Egy valamilyen snassz kis leveske mellé, mondjuk tojás, klasszul illik. Most a lepirult és jó borsos káposztát betöltöttem palacsinta tésztába. Háromszögletû batyukat hajtogattam belõlük, úgy hogy kézbe véve lehetett belõle lakmározni. Egész jó összhangba jött a káposzta a palacsinta tésztájával is, úgy hogy legközelebb is így eszünk majd " káposztás tésztát ". A vadabb ízvilágúak, mint én, Uram bocsá..., porcukorral is meghintettem. Persze ha nem akarunk palacsintázni, akkor kifõtt kockatésztával keverjük el a pirított káposztát.
Hozzávalók: 1 közepes fej fehér káposzta, 2-3 evõkanál zsír, 1 csapott evõkanál só, ízlés szerint õrölt fekete bors és cukor. Palacsinta tészta: 2 tojás, 200 gr. liszt, 3 dl tej, 2 dl szódavíz, 1/2 mokkáskanál só, 2 evõkanál olaj, 1 csipet cukor.
A káposztát megmossuk, félbevágjuk és torzsáját kivágjuk. Káposzta reszelõn lereszeljük. Megszórjuk a csapott evõkanál sóval, átkeverjük és 1/2 órát pihentetjük. Ez idõ alatt a só átjárja és a levét kiengedi. Alaposan kinyomjuk a káposztából a levét és forró zsiradékra rádobjuk. Közepes tûzön, állandóan kevergetve világos barnára lepirítjuk. A végén rászórjuk a cukrot, az õrölt fekete borsot és átkeverjük. Míg sül a káposzta, addig a palacsinta tésztáját kikeverjük és olajozott, forró serpenyõben kisütjük a palacsintákat. Töltésnél a palacsintákat félbe vágjuk, egyik végükbe káposztát teszünk, majd háromszög alakban betekerjük. Kevés õrölt borssal meghintve, forrón tálaljuk.