~ KARÁCSONYI HABCSÓK ~
sponsored links
Sosem sütöttem habcsókot, ezért éppen itt volt az ideje, hogy kipróbáljam... Régen nagy divat volt habcsók karikákat felaggatni a karácsonyfákra, de azt hiszem ez manapság már az idejét múlta, nemes egyszerûséggel, kiment a divatból. Végül is sokkal szebb, csillogóbb és modern csecsebecséket lehet kapni a boltokban, szinte alig lehet választani közülük. Ezek a helyes kis csókocskák pedig majd jól elférnek a karácsonyfa alatt egy jól záródó, szép üvegdobozban. Kiválóan alkalmas lesz majd egy desszert, egy muffin vagy egy habos kávé tetején, dísz gyanánt az ünnepek alatt.
Hozzávalók egy tepsi csókhoz: 2 tojás fehér, 100 gr. cukor, 1 mokkáskanál ecet, piros ételfesték.
A tojásfehérjéhez szórjuk a cukrot és habverõvel krémesre keverjük. Vízgõz fölé téve a lábast, addig kevergetjük a habverõvel, míg szépen elolvad benne a cukor, megvastagszik az állaga és fényes lesz. Ekkor elektromos habverõvel nagyon kemény habot verünk belõle. Egy csillagcsöves habzsák belsejében 4-5 helyen, függõleges irányban ecsettel felvisszük vékonyan a piros ételfestéket, majd a habot beletöltjük. Egy nagy tepsibe sütõpapírt fektetünk, habbal vagy mágnessel rögzítjük és a habzsákból apró, csúcsos habrózsákat nyomunk. Ahogy a hab érintkezik a piros ételfestékkel, úgy lesznek csíkosak a csókok. Elõmelegített sütõben, 100 C-fokon 1,5-2 óra alatt kiszárítjuk a csókokat. Száradás után leszedjük õket a sütõpapírról és jól záródó üvegbe tesszük õket. Desszertekhez, kávéhoz, tortákhoz használjuk fel díszítésként.