?Kapirgálós? baromfi
sponsored links
Sajnos, ma már sokan a baromfi gyûjtõnév alatt csak a húsos polcról leemelt, egészségesnek titulált csirkemellet értik. Pedig a legtöbben tudják is, nem kell részleteznem a ?gyorsnevelés? etetési módszereit és körülményeit. Akinek volt már szerencséje vidéki háztartásban nevelkedett, kapirgálós szárnyashúst megkóstolni, az tudja mi a különbség a két hús íze és tápértéke között. Ha van alkalmuk vidékrõl vagy akár piacról vásárolni ilyen szárnyast, ne riadjanak vissza az elõkészítés lépéseitõl, hisz a belõle elkészített étel kárpótol minden vele járó munkát. Az alábbiakban egy kakas felbontása látható lépésekben, de a csirke, tyúk, kacsa vagy liba felbontása is nagyban hasonló. Fõzzünk jó alapanyagból ízletes ételeket!
A kakas felbontása lépésekben
2. Többszöri hideg vízben alaposan megmossuk, közben az esetleges vékony szõrszálakat is kitépjük.
3. A lábvégeket és ezek körmeit levágjuk. Levesbe, pörköltbe felhasználható.
4. A farok felsõ oldaláról kivágjuk a zsírzót.
6. A mellhús alatt átvágjuk a bordákat, majd körbe a farokrész alatt is, óvatosan hogy a beleket ne sértsük meg.
7. Egy-egy kézzel megfogjuk a szárnyas felsõ részét(mell-szárnyak) és alsó részét(püspökfalat-combok), majd egy hirtelen mozdulattal szétfeszítjük(a hát kettétörik).
8. A májat kiszedjük, óvatosan levágjuk róla az epezacskót.
9. Kivágjuk a farok alatt a bélvéget és kiszedjük a beleket.
10. A zúzát és a hasi zsiradékot leszedjük a bélfalról, alaposan megtisztítjuk õket.
11. Kiszedjük a a felsõ részbõl a szívet és a tüdõt.
12. Levágjuk a combokat, majd a szárnyakat, a nyakat, a mellet, a hátrészt pedig középen kettõbe vágjuk.
Receptek kakashússal