?Kapirgálós? baromfi

2017-09-13

sponsored links


Sajnos, ma már sokan a baromfi  gyûjtõnév alatt csak a húsos polcról leemelt, egészségesnek titulált csirkemellet értik. Pedig a legtöbben tudják is,  nem kell részleteznem a ?gyorsnevelés? etetési módszereit és körülményeit. Akinek volt már szerencséje vidéki háztartásban nevelkedett, kapirgálós szárnyashúst megkóstolni, az tudja mi a különbség a két hús íze és tápértéke között. Ha van alkalmuk vidékrõl vagy akár piacról vásárolni ilyen szárnyast, ne riadjanak vissza az elõkészítés lépéseitõl, hisz a belõle elkészített étel kárpótol minden vele járó munkát. Az alábbiakban  egy kakas felbontása látható lépésekben, de a csirke, tyúk, kacsa vagy liba felbontása is nagyban hasonló. Fõzzünk jó alapanyagból ízletes ételeket! 




A kakas felbontása lépésekben



 1. A kivérzett szárnyast 2-3 percre forró vízbe tesszük, majd kivesszük és a tollaitól megfosztjuk. 


2. Többszöri hideg vízben alaposan megmossuk, közben az esetleges vékony szõrszálakat is kitépjük. 


3. A lábvégeket és ezek körmeit levágjuk. Levesbe, pörköltbe felhasználható.


4. A farok felsõ oldaláról kivágjuk a zsírzót. 



 5. A szárnyast a hátára fektetjük, az egyik lábát(majd a másikat) kifele feszítjük, és a comb belsõ felén éles késsel átvágjuk a bõrt és a húst egészen a forgóízületig. 



6. A mellhús alatt átvágjuk a bordákat, majd körbe a farokrész alatt is, óvatosan hogy a beleket ne sértsük meg. 


  7. Egy-egy kézzel megfogjuk a szárnyas felsõ részét(mell-szárnyak) és alsó részét(püspökfalat-combok), majd egy hirtelen mozdulattal szétfeszítjük(a hát kettétörik). 



8. A májat kiszedjük, óvatosan levágjuk róla az epezacskót. 


9. Kivágjuk a farok alatt a bélvéget és kiszedjük a beleket. 


10. A zúzát és a hasi zsiradékot leszedjük a bélfalról, alaposan megtisztítjuk õket.


                          11. Kiszedjük a a felsõ részbõl a szívet és a tüdõt. 


                    12. Levágjuk a combokat, majd a szárnyakat, a nyakat, a mellet, a hátrészt pedig középen kettõbe vágjuk. 



Receptek kakashússal







Folytats a blogon ... aledakonyhaja.blogspot.com/2017/09/ka...

sponsored links

Keres?s