~ KAKAÓS TÚRÓGOMBÓC TORTA ~
sponsored links
Túrógombóc is (ami ráadásul kakaós) és torta is, halmozzuk az élvezeteket. A tetején fényes csokoládémáz, és mi más, mint mennyei eper. Jó kis desszert, sok sikert hozzá! ? A receptet megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin 2017. júniusi számában is.
Hozzávalók 18 cm-es tortához:
a túrógombóchoz:
? 20 dkg túró
? 2 evõkanál búzadara
? 1 kisebb tojás
? 4 dkg cukor
? 1/2 biocitrom reszelt héja
? 1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
a tésztához:
? 2 tojás
? 4 evõkanál cukor
? 3 evõkanál víz
? 2 evõkanál olaj
? 1/2 biocitrom reszelt héja
? 1 késhegynyi sütõpor
? 5 evõkanál liszt
a mázhoz:
? 80 ml víz
? 5 g zselatinpor
? 70 ml tejszín
? 9 dkg porcukor
? 4 dkg cukrozatlan kakaópor
a díszítéshez:
? idénygyümölcs
A túrógombóc hozzávalóit kézi mixerrel alaposan elkeverjük. Nedves kézzel 9 gombócot formálunk belõle, hûtõbe tesszük.
A tésztához a tojást kézi mixerrel alaposan kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk a vizet, az olajat és a citromhéjat, és 1?2 percig tovább keverjük. Végül fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütõporos, átszitált lisztet. Az alján sütõpapírral bélelt tortaformába simítjuk a felét, kirakjuk a túrógombócokkal ? nyolcat körben a tészta szélére, egyet a közepére helyezünk ?, majd óvatosan ráöntjük a maradék masszát. Elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. 45 perc alatt készre sütjük ? ha a teteje túlzottan pirulna, letakarjuk alufóliával. (Tûpróba!) A süteményt a formában hagyjuk kihûlni.
A mázhoz a zselatint elkeverjük 2 evõkanál vízzel, félretesszük. A maradék vizet és a többi hozzávalót kis lángon összemelegítjük, de nem forraljuk fel. A zselatint mikrohullámú sütõben vagy takaréklángon oldódásig melegítjük, majd a kakaós elegybe keverjük. Apró lyukú szûrõn átszûrjük, és a tortára öntjük. Pár perc múlva óvatosan kirakjuk a gyümölccsel, majd 1?2 órára hûtõbe tesszük. Végül a tortakarika eltávolítása után szeletekre vágva kínáljuk.