~ JAPÁN PALACSINTA ~
sponsored links
Amikor a Pinteresten megláttam ezt a palacsintát, azon nyomban kedvet kaptam arra, hogy elkészítsem. Az elsõ fotót meglátván fogalmam sem volt, hogyan és miként készülhetett, de nagy örömömre, videót is felrakott róla a blog tulajdonosa. Shihoko oldalán minden információ meg van róla, így érdemes rákattintani és ott szemrevételezni, miként is kell elkövetni ezt az édes csábítást. Nagyon élveztem sütni, igazán kihívás volt számomra, mert nem akartam elhinni, hogy így is készülhet egy palacsinta, egyszerre sütve és gõzölve... Érdekes. Viszont amikor elkészül, az maga a csoda. Vastag, bolyhos, szivacsos és rugalmas tészta, ami szinte követeli maga mellé a savanykás gyümölcsöt és a mézet. Elhiheted mennyire finom. Egy-egy ilyen palacsinta bõven elég egy személynek, desszert gyanánt. Persze ez teljesen más, mint a mi hagyományos és jól ismert palacsintánk, amit kenünk, tekerünk és kézbõl megeszünk, de olyan jó volt így is palacsintázni, ilyen fura módon...
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb tojás, 3/4 csésze tej, 1 csésze liszt, 1/4 csésze cukor, 1 kávéskanál sütõpor, 1 csipet só, 1 kávéskanál vanília esszencia, 1 kávéskanál majonéz. Tálaláshoz: méz, porcukor, gyümölcs. Sütõformához: kartonpapír, sütõpapír, tûzõgép. / Én a 30 cm-es papírcsíkot hosszúnak találtam, így kb. akkora méretûre vágtam mint egy bögre szája, a 4.5 cm-es magasságot pedig megtartottam. Így lett tökéletes a forma, mert a tészta a tetejéig emelkedett. /
Elõször a pappírformákat készítjük el. Méretre vágjuk a kartont, kibéleljük ugyan akkora sütõpapírral a csíkokat, a szélén két helyen megtûzzük, hogy ne mozduljon el egymásról a két papír. A végén kör alakba hajtjuk és ott is megtûzzük õket. Végül is készítettünk egy desszertgyûrût papírból...
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Egy másik tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a tejet és habverõvel elkeverjük. A tojásos levet a liszthez keverjük és a végén hozzá adjuk a majonézt is. Sûrû és krémes masszát keverünk belõle. Egy serpenyõt, amibe kényelmesen elfér a négy papírforma, olajjal vékonyan átkenünk, felforrósítunk majd a formákat beletéve, félig megtöltjük õket a masszával. A serpenyõ alatt takarékra kapcsolunk, lefedjük és 15 percet sütjük-gõzöljük a palacsintákat. Az idõ leteltével a tészta a sütõforma pereméig felpuffad, ekkor megfordítjuk õket, majd újból lefedve 15 percig pároljuk a palacsintákat. Mikor megsültek, óvatosan szétnyitjuk a papírcsíkokat, lehúzzuk õket a tésztáról és máris melegében tálaljuk a palacsintákat. Porcukorral gyengén meghintjük õket, csurgatunk rájuk egy kevés mézet és gyümölccsel megszórjuk. Fejedelmi desszert!