~ INDIAI KÓKUSZTEJES ZÖLDSÉG KORMA ~
sponsored links
Ha egy gasztro-blogger szóba elegyedik egy másikkal és az történetesen a világ másik végén lakik, tuti biztos, hogy többnyire kajákról, fotózásról és receptekrõl csevegnek javarészt... És ha az illetõ Indiában él, akkor még izgalmasabb lesz ez a dolog. Amellett, hogy megismerkedhetünk egy távoli kultúrával, megismerünk egy érdekes embert, bepillantunk az õ világába és konyhájának ízeibe. Különleges..., és felettébb inspiráló. Mivel Pratik vegetáriánus, a konyha terén nyilván a zöldséges ételek, a gyümölcsök, a fûszerek és a desszertek kerülnek szóba az eszmecserék során. Meg persze az élet, ahogyan ott élik. Annyira felizgatta a fantáziámat az indiai konyha, hogy túllépve a pörköltön, fõztem egy autentikus indiai kaját. Csupa zöldség, rengeteg fûszer, kókusztej, basmati rizs, lime, joghurt és mazsola... Elképesztõ harmónia egyetlen tányéron. Csípõsen egyszerûen isteni volt! Kóstold meg, nem fogod megbánni, még ha húskedvelõ is vagy...
Hozzávalók 4 személyre: 2 szem burgonya, 1-1 csésze apróra felkockázott sárgarépa, zeller, karfiol, kukorica, zöldborsó, konzerv csicseriborsó , 2 szál zöldhagyma, 4 gerezd fokhagyma , 4 kanál oliva olaj, 1 csokor koriander vagy petrezselyemzöld, 1 db. magozott chili paprika, 1 ujjnyi gyömbér, 1 lime, 200 gr. görög joghurt, 200 gr. kókusztej, 2 evõkanál sûrû paradicsom püré, 50 gr. kesudió. Fûszerek: 1-1 kávéskanál só, chili pehely, tört koriander, tört római kömény, õrölt kömény, örölt gyömbér por, kurkuma, currypor, õrölt szegfûszeg, õrölt kardamom, barna cukor.
A burgonyát egy közepes méretû edénybe tegyük fel fõni, és forraljuk fel. Hagyjuk 5 percig forrni, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Hagyjuk, hogy forrjon még 5 percig, majd szûrjük le az edényt, és tegyük félre a zöldségeket.
Miközben a zöldségek fõnek, kezdjük el a vegetáriánus korma szósz elkészítését. Melegítsük fel az olajat egy közepes méretû edényben, közepes magas hõmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és süssük, alkalmanként megkeverve, amíg puha nem lesz, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és az aprított fokhagymát, és süssük még 2 percig. Ez után adjuk hozzá a paradicsompürét és az összes fûszert. Keverjük össze, majd tegyük vissza a edényt a tûzre. Amikor a fûszerek illatosak és a paradicsompüré karamellizált, körülbelül 1 perc elteltével, hozzáadjuk a kókusztejet, a kesudiót, a lime levét, reszelt héját és 1? csésze vizet. 5 percig fõzzük alacsony hõmérsékleten. Az elkészült paradicsomos fûszeralapot adjuk hozzá a párolt zöldségekhez.
Keverjük hozzá a joghurtot és a barna cukrot, és adjunk hozzá még egy kevés tengeri sót, ha szükséges. Forraljuk fel és szórjuk meg a kormát vágott korianderrel. Tálaljuk forrón, mazsolás rizzsel.
Miközben a zöldségek fõnek, kezdjük el a vegetáriánus korma szósz elkészítését. Melegítsük fel az olajat egy közepes méretû edényben, közepes magas hõmérsékleten. Adjuk hozzá az aprított hagymát és süssük, alkalmanként megkeverve, amíg puha nem lesz, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a reszelt gyömbért és az aprított fokhagymát, és süssük még 2 percig. Ez után adjuk hozzá a paradicsompürét és az összes fûszert. Keverjük össze, majd tegyük vissza a edényt a tûzre. Amikor a fûszerek illatosak és a paradicsompüré karamellizált, körülbelül 1 perc elteltével, hozzáadjuk a kókusztejet, a kesudiót, a lime levét, reszelt héját és 1? csésze vizet. 5 percig fõzzük alacsony hõmérsékleten. Az elkészült paradicsomos fûszeralapot adjuk hozzá a párolt zöldségekhez.
Keverjük hozzá a joghurtot és a barna cukrot, és adjunk hozzá még egy kevés tengeri sót, ha szükséges. Forraljuk fel és szórjuk meg a kormát vágott korianderrel. Tálaljuk forrón, mazsolás rizzsel.