?IKEA? süti ? diós
sponsored links
A receptet VegAdri küldte 2010.12.07-én, eredetileg JéPé receptje – 2014-ben házi sütés okán és többek között egy jó képért aktualizáltam a receptet
Tészta = ?nagyon finom diós süti? a paleo fórumról:
- 20 dkg dió
- 10 dkg lenmagpehely
- 10 dkg szezámmag
- 2 db tojás
- 1 evõkanál nyírfacukor
- Pici só
- Egy teáskanál szódabikarbóna
- Egy-másfél deci víz
- Citrom lereszelt héja
- Fél marék mazsola (el is maradhat)
- A natúr tészta képen azért láttok zöld foltot, mert mandula aromát kevertem a sütibe!
Elkészítés:
- A diót, a lenmagpelyhet, a szezámmagot külön-külön kávédarálón ledaráljuk, majd összekeverjük õket, és beletesszük az összes többi hozzávalót is
- A tojásokat külön tálban habosra felverjük és beleöntjük
- A legvégén tesszük bele a szódabikarbónát és a vizet, és összekeverjük (nem szabad sokáig keverni, mert a szódabika “beindul” és nem jön fel sütéskor, csak éppen annyit kell keverni, hogy kellõen összeálljon)
- Egy laza, nem híg, nem sûrû, de éppen folyó tésztát kell kapni, amit egy sütõpapírral kibélelt kis méretû tepsiben egyenletesen elterítünk; vagy mint én csináltam - A torta 28 cm-es átmérõjû kerek csatos tortaformában került!
- Elõmelegített sütõben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük
- Kb. másfél cm vastag “tésztát” kapunk, amit ha kihûlt, kiemelünk a sütõpapírral a tepsibõl, két egyenlõ részre vágjuk, az egyik félnek a tetejét megkenjük a töltelék felével és rátesszük a tészta másik felét, majd bevonjuk a töltelék többi részével
- Díszíthetjük darált dióval, kókuszreszelékkel, darabolt- vagy szeletelt mandulával
Krém (semmit se mértem, így csak nagyjából írom a mennyiségeket)
Elrontani nem lehet
- Másfél tábla vagy 15 dkg min. 75%-os étcsokit felolvasztunk
- Édesítjük lehetõleg paleokonform édesítõszerrel (stevia, nyírfacukor), esetleg mézzel
- Adunk hozzá kb. 1-1,5 dl kókusztejet vagy kókuszkrémet, 1-2 evõkanál kávét, pár csepp rumaromát… de lehet fahéjat is szórni bele, vagy vaníliás xilittel, sõt, konyakkal is ízesíthetjük (ami sajnos nem paleo, így az alkoholt fõzzük ki belõle)
- Kihûtjük, végül kikeverjük kb. 15 dkg szobahõmérsékletû tisztított vajjal
Ha a krémhez nincs türelem, simán gyümölcsvelõvel is tölthetjük a tésztát.