~ HÚSVÉTI NYUSZI ~

2017-03-29

sponsored links












Húsvétkor süssetek nyulat! Na nem igazit, hanem ilyen édes kis kalácskákat. A gyerkõcök majd szívesen elmajszolják egy bögre kakaó mellé, vagy ha netán celofánba becsomagoljuk õket, akkor kedves locsoló ajándék is válhat belõle a hímes tojások mellé. A megformázása nagyon egyszerû, lentebb látod a technikáját. Cuki nyulak édesen és puhán...


Hozzávalók kb. 10 nyuszihoz: 1/2 kg liszt, 3,5 dl tej, 25 gr. friss élesztõ, 2 evõkanál olvasztott vaj, 3 evõkanál cukor, 1 mokkáskanál só. Továbbá: mazsola, lekenéshez 1 tojás sárgája.


A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztõt. Mikor felfutott az élesztõ, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belõle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. A darabokat elfelezzük, majd kb. 20-25 cm-es rudakat sodrunk belõle. Az egyik rudat felcsavarjuk, a másikból pedig meghajtjuk a füleket. Megformázzuk a nyuszikat és alul a nyakuknál összecsippentjük a két részt, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben. A szemek helyére mazsolát teszünk.






A  kész nyuszikat konyharuhával letakarjuk és egy 1/2 órát kelesztjük õket. Mikor megkeltek, felvert tojássárgájával lekenjük õket és mehetnek az elõmelegített, 175 °C-os sütõbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük õket. Rácson kihûtjük õket és úgy kínáljuk.







Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s