~ HAMVAS BARACK ~
sponsored links
Sokáig halogattam ennek a süteménynek az elkészítését, de nem is tudom, hogy miért. Túl pepecselõs munkának tartottam, festegetni a barackokat ! De aztán egyszerûbb megoldást választottam, nem ecsettel, hanem mártogatással értem el hogy kialakítsam a megfelelõ színt a tésztabarackoknak, ráadásul a pálinkától még ízletesebb is lett.
?HOZZÁVALÓK? - kb 15 db - hoz
Tésztához :
- 10 dkg vaj /margarin vagy zsír
- 6 dkg cukor
- 1 tojás
- kb 1 ek tejföl
- 25 dkg liszt
- 1 tasak sütõpor
- csipet só
- 1 / 2 citrom reszelt héja
Töltelékhez :
- tésztamorzsa
- 10 dkg darált dió
- 1 ek kakaópor
- 2 ek lágy vaj / margarin
- rum - ízlés szerint
- baracklekvár
Díszítéshez :
- 1 dl barackpálinka
- kevés piros és sárga ételfesték
- cukor
- zöld levélke
- A tésztához habosra keverjük a vajat a cukorral, majd tovább habosítjuk a tojással, azután hozzákeverjük a tejfölt, a sót, a citromhéjat és a sütõporral vegyített lisztet. A masszát jól összegyúrjuk és kb 60 percig hûtõben pihentetjük.
- A sütõt 180 °C - ra elõmelegítjük. A tésztából kb 18 g - os golyókat formálunk és sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd a tetejüket kissé ellapítjuk és 18 - 20 perc alatt készre sütjük. Még langyosan egy késsel kivájjuk a közepüket.
- A töltelékhez összekeverjük a kikapart tésztamorzsát a többi hozzávalóval és annyi baracklekvárral, hogy jól kenhetõ masszát kapjunk, majd a kivájt félgömböket betöltjük a krémmel és kettõt - kettõt összetapasztunk.
- A barackpálinkát pár percig forraljuk és két tálkába szétöntjük, az egyikhez piros, a másikhoz sárga ételfestéket keverünk. Az összetapasztott barackok egyik felét pár pillanatra a sárga, majd a piros színezékbe mártjuk és megforgatjuk a cukorban. Végül bármilyen zöld levélkével díszítjük.