~ HABOS GRÍZKRÉM ~
sponsored links
Majdnem tejbegríz, de valahogy mégsem. Desszert percek alatt, búzadarával és egy kevés csokoládéval. A tejbegríz pont az az étel, amikor nincs semmi otthon, de mégis jól lakhat az ember. Tej, tojás és búzadara általában van minden háztartásban, így pillanatok alatt elkészülhet ez a frappáns desszert. Ha mondjuk a csokoládékrémmel pont nem akarunk bíbelõdni, akkor egy marék idénygyümölccsel megrakva a poharak tetejét, idõt és energiát megspórolva, készül el a desszertünk. Finom és krémes kanalazgatni való. És nem utolsó sorban, filléres portéka...
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 l tej, 2 tojás, 3 evõkanál búzadara, 3 evõkanál cukor, 1 teáskanál vanília esszencia, 1 csipet só. Csokoládékrém: 200 gr. tej, 30 gr. kakaópor, 50 gr. keserû csokoládé, 50 gr. cukor, 20 gr. liszt, 1 evõkanál rum, 1 teáskanál olaj. Díszítéshez: csokoládés kekszmorzsa / oreo /, pár szem eper.
A tejet lábosba töltjük, majd hozzáadunk 1 kanál cukrot és a három kanál búzadarát. Kevergetve felfõzzük, hogy a dara megduzzadjon benne. Ez után a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat kikeverjük az 1 kanál cukorral, a csipet sóval, a vaníliával és egy kevés forró tejjel elkeverve, a többi tejhez adjuk, majd forralunk rajta egyet. Akkor jó, ha krémes az állaga. Lehúzzuk a tûzrõl. A tojások fehérjéit kemény habbá verjük a maradék 1 kanál cukorral, majd lazán beleforgatjuk a forró tejes-darás krémbe. Az elkészült krémet kelyhekbe adagoljuk. Elkészítjük a csokoládékrémet is. Az olaj kivételével minden hozzávalót egy lábosba tesszük, majd vízgõz felett, folyamatosan kevergetve felfõzzük az egészet. Mikor szép bársonyos és mártás sûrûségû, hozzákeverjük a csokoládékrémhez az olajat is. A kész csokikrémet a poharakban lévõ darára öntjük. A desszertet kihûtjük, majd tálaláskor kekszmorzsával és gyümölccsel feldíszítve kínáljuk.