~ GÕZGOMBÓC ~
sponsored links
Nem feltétlen kell elmenni síelni, hogy együnk egy jó gõzgombócot... Bár tagadhatatlan, hogy két csúszás között, szikrázó napsütésben, Ausztria lankáin, a Hütte teraszán, nem boldogság elmajszolni, egy hatalmas nagy gõzgombócot, ami szinte elsüllyed a vaníliamártásban mákkal a tetején... Gondolom ismerõs érzés, meg van mindenkinek, mirõl is beszélek. Annak persze külön fílingje van. Nyüzsgõ éttermek, amik délidõben megtelnek a pirospozsgás arcú, félig kigombolt sícuccos, transzformersz léptekkel közlekedõ emberekkel. No lám, máris felvázoltam egy idilli körképet egy osztrák hüttérõl. A legkedveltebb desszertnek számít ott a Gõzgombóc. Általában szilvalekvárral töltik, de ettem már töltelék nélkülit is. Egyébként az is pont olyan finom volt. Szóval, aki nem jár sí-akrobatikázni, annak itt ez a recept, hogy otthon is gond nélkül elkészíthesse a maga gõzgombócát. Egy egyszerû kelt tészta, lekvárral megtöltve és gõzben készre párolva. Mennyei!
Hozzávalók 5 közepes méretû gombóchoz: 280 gr. liszt, 175 ml langyos tej, 1/4 kocka friss élesztõ, 2 kanál porcukor, 1/4 mokkáskanál só, 1 kávéskanál puha vaj, 1 tojás sárgája. Vanília mártás: 2 kanál porcukor, 2 tojás sárgája, 1 kanál liszt, 4 dl. tej, 1 kiskanál vanília esszencia, 1 csipet só. Szóráshoz: darált, cukros mák.
A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ha már szép "hólyagos" a tészta és elválik a kezünktõl, akkor sima gombóccá sodorjuk, liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt a tészta, akkor lisztezett gyúrólapra borítjuk és elosztjuk 5 egyenlõ részre. Gombócokat formázunk belõlük és letakarva, még 15 percet pihentetjük.
Mikor letelt a a pihenõidõ, akkor sodrófával kis kõrré kinyújtjuk a tésztagombócokat és mindegyik közepére teszünk egy-egy kiskanál sûrû szilvalekvárt.
Óvatosan, hogy a töltelék ne jöjjön ki, elõször összecsippentjük a tésztaszéleket, majd gombóccá sodorjuk mindet. Egy nagy fazékban kevés vizet forralunk, ráteszünk egy szûrõbetétet, vagy egy fröccsenésgátló szitát. A gombócokat kis sütõpapírdarabkákra tesszük és papírostól a szitára helyezzük õket. Egy nagy fém salátástállal lefedjük a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot a lábas alatt. Kb.15 percig gõzöljük így a gombócokat. Míg fõnek a gombócok, addig elkészítjük a vaníliamártást is. Egy kisebb lábosban habosra keverjük a tojássárgájákat a porcukorral, hozzáadjuk a csipet sót, a vanília esszenciát és kevergetve hozzáfolyatjuk a langyos tejet is, amelyben elkevertük a kanálka lisztet. Gyenge láng felett, állandóan kevergetve, sûrû mártást fõzünk belõle. Tálaláskor a gombócokra öntünk a mártásból, és megszórjuk a tetejüket egy kevés cukros, darált mákkal. Melegen tálaljuk.