~ GLUTÉNMENTES KARAMELLKRÉMES DIÓTORTA ~
sponsored links
Piskóta :
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg rizsliszt
- 1 kk sütõpor
Krém :
- 15 dkg cukor
- 6 dl tej
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 kk vaníliakivonat
- 2 tasak gluténmentes vaníliás pudingpor ( pl. Dr. Oetker / Haas )
- 20 dkg margarin vagy vaj
- csipet só
- csipet só
díszítés :
- kb 10 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- egész diószemek
- A sütõt 200 °C ra elõmelegítjük, egy 22 cm - es kapcsos tortaforma aljába sütõpapírt helyezünk. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sütõporos, rizslisztes diót. A masszát a formába simítjuk és kb 40 - 45 percig tûpróbáig sütjük, 15 perc elteltével lejjebb vesszük a hõfokot 170 °C - ra. / * a piskótát megsüthetjük külön - külön,3 lapból is
- Ha a piskóta megsült kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a papírt és hagyjuk kihûlni, majd vízszintesen három lapba vágjuk.
- A krémhez a cukrot sötétbarnára karamellizáljuk, majd hozzáöntünk 5 dl tejet és összeforraljuk. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, hozzáöntjük a karamellás tejhez és megfõzzük a pudingot, végül ízesítjük, egy csipet sóval és vaníliával.
- Ha a puding teljesen kihûlt kihabosítjuk a puha margarinnal. A krém 2 / 3 - ával betöltjük a piskótalapokat, a maradékkal pedig bekenjük a torta tetejét és az oldalát. A torta oldalát darált dióval beszórjuk, majd 2 - 3 órára hûtõbe tesszük dermedni.
- A díszítéshez a cukrot karamellizáljuk, majd a forró karamellbe gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a diószemeket és sütõpapírra helyezzük õket dermedni, majd tetszés szerint elhelyezzük a torta tetején.