~ GASTAGNACCIO ALLA TOSCANA ~
sponsored links
Itt olaszo. ban, a legismertebb gesztenyelisztbĂ”l kĂ©szĂŒlt sĂŒtemĂ©ny a gastagnaccio - tipikus toszkĂĄn Ă©dessĂ©g, igen tĂĄplĂĄlĂł, cukor Ă©s tojĂĄs nĂ©lkĂŒl kĂ©szĂŒlĂ” Ă©dessĂ©g.
JellemzĂ”en Ă”szi sĂŒtemĂ©ny, de az Ă©vszaktĂłl fĂŒggetlenĂŒl bĂĄrmikor elkĂ©szĂthetĂ”.
A közĂ©pkorban, rĂ©szben mai ToszkĂĄnĂĄt felölelĂ” LunigianĂĄban, a gabonaliszt helyett sĂ»rĂ»n hasznĂĄltĂĄk a gesztenyelisztet, hiszen a szegĂ©ny emberek, az erdĂ”ben összegyĂ»jtött gesztenyĂ©bĂ”l nyert lisztbĂ”l, nagyon gyakran ettek ezzel kĂ©szĂŒlt Ă©teleket.
A liszt kellemes, jĂł illatĂș, erĂ”teljes aromĂĄjĂș, liszĂ©rzĂ©kenyek szĂĄmĂĄra a legideĂĄlisabb, hiszen glutĂ©nmentes.
? HOZZĂVALĂK ?
- 50 dkg gesztenyeliszt
- 7 dl vĂz
- 6 ek olĂvaolaj
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg fenyÔmag
- csipet sĂł
- rozmaring
- A sĂŒtĂ”t melegĂtsĂŒk elĂ” 190 °C - ra, egy közepes mĂ©retĂ» ( kb 20 x 30 ) tepsit bĂ©leljĂŒnk ki sĂŒtĂ”papĂrral.
- A lisztet szitĂĄljuk ĂĄt, adjunk hozzĂĄ egy csipetnyi sĂłt, majd a vĂzzel Ă©s az olĂvaolajjal keverjĂŒk simĂĄra.
- A fenyĂ”mag 3 / 4 - t Ă©s a mazsolĂĄt forgassuk a masszĂĄhoz, majd simĂtsuk az egĂ©szet a tepsibe.
- VĂ©gĂŒl szĂłrjuk meg a maradĂ©k fenyĂ”maggal Ă©s pĂĄr rozmaringlevĂ©lkĂ©vel.
- Toljuk a sĂŒtĂ”be Ă©s sĂŒssĂŒk kb 20 - 25 percig.