~ EPRES KÉPVISELÕFÁNK TORTA , MANDULA KROKANTTAL ~
sponsored links
Ismét egy pofon egyszerû epres finomság. Igaz a magyar eper ára a csillagokban van, de az íze verhetetlen a külföldi társaihoz képest. A torta alapja égetett tészta, könnyed epres tejszínhabbal.
?HOZZÁVALÓK?
Tészta :
- 5 dkg vaj
- 130 ml víz
- csipet só
- 12 , 5 dkg liszt
- 3 tojás
Krém :
- 25 dkg eper + a díszítéshez
- kb 4 ek cukor
- 1 tk citromlé
- 2 dl tejszín
Mandula krokant :
- 5 dkg cukor
- 1 tk vaj
- 1 ek mandulapehely
- A sütõt elõmelegítjük 200 °C - ra, egy 15 cm - es kapcsos tortaforma aljába sütõpapírt fektetünk, az oldalát pedig kivajazzuk és behintjük liszttel.
- A vizet a sóval felforraljuk, beledobjuk a vajat, majd amikor a vaj elolvadt hozzáadjuk a lisztet és addig kavargatjuk - égetjük - amíg a massza el nem válik az edény oldalától ( kb 2 - 3 perc ) Ezután kissé lehûtjük és a meleg masszához egyesével - robotgéppel - beledolgozzuk a tojásokat. A masszát sima csöves nyomózsákba töltjük és fél cm - es távolságra, körkörös csíkokat húzunk a forma aljába, majd betesszük a sütõbe. 10 perc után lejjebb vesszük a hõfokot 175 °C - ra és kb 25 - 30 percig sütjük ( közbe ne nyitogassuk a sütõajtót )
- Az epret feldaraboljuk és a cukorral együtt szószos állagúra fõzzük.
- A cukrot karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat és összeforgatjuk a mandulával. Sütõpapírra kenjük és ha megszilárdult, apróbb darabokra törjük.
- A tejszínt felverjük és összeforgatjuk az eperszósszal, majd a kihûlt tészta tetejére simítjuk. Kirakjuk félbevágott eperszemekkel és rászórjuk a mandula krokantot.