~ EMPANADA ~
sponsored links
DĂ©l-Amerikai orszĂĄgok igen kedvelt Ă©s nĂ©pszerĂ» fesztivĂĄl, street-food Ă©tele, az Empanada. Chile nemzeti eledele, de magukĂ©nak valljĂĄk a spanyolok, az argentinok Ă©s a brazilok is. Egy töltött tĂ©sztalepĂ©nyke, amit legfĂ”kĂ©ppen marharaguval kĂ©szĂtenek, de lehet csirkĂ©vel vagy zöldsĂ©gtöltelĂ©kkel is megtölteni. Ăn most csirkĂ©vel kĂ©szĂtettem, mert csak az volt itthon, de gondolom marhahĂșssal mĂ©g inkĂĄbb markĂĄns Ăzzel bĂrhat. No, majd legközelebb Ășgy is megkĂłstoljuk... A tĂ©sztĂĄja is nemzetekkĂ©nt vĂĄltozhat, mert van ahol Ă©lesztĂ”vel, van ahol tojĂĄssal vagy ezek nĂ©lkĂŒl is kĂ©szĂŒl. NĂĄlam a legegyszerĂ»bb gyĂ”zött, a sima lisztes-vajas kombĂł. Azt, hogy vĂ©gĂŒl mivel is töltjĂŒk meg, az fĂŒgg az ĂzlĂ©sĂŒnktĂ”l, az idĂ”nktĂ”l Ă©s nem utolsĂł sorban attĂłl, hogy hĂșsevĂ”k vagyunk vagy vegetĂĄriĂĄnusok. SĂ”t, a sĂŒtĂ©s mĂłdja is igĂ©nyenkĂ©nt vĂĄltozhat, hiszen sĂŒtĂ”ben, vagy olajban kisĂŒtve is nagyon szuper lesz. Bulik, összejövetelek, ĂŒnnepek, fesztivĂĄlok elmaradhatatlan kĂsĂ©rĂ”je, mert elĂ”re elkĂ©szĂtve is ropogĂłs marad a kitĂŒntetett Ă©jszakĂĄn.
HozzĂĄvalĂłk: 1 1/4 csĂ©sze liszt, 100 gr. hideg vaj, 6-7 evĂ”kanĂĄl jĂ©ghideg vĂz, 1 mokkĂĄskanĂĄl sĂł. TöltelĂ©k: 1/2 kicsontozott csirkemell filĂ©, 1/2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szĂĄl sĂĄrgarĂ©pa, 1/2 csokor petrezselyem, 2-3 kanĂĄl fehĂ©r bor, 1 magozott chili paprika, ĂzlĂ©s szerint tengeri sĂł, Ă”rölt fekete bors, Ă”rölt kömĂ©ny, Ă”rölt fahĂ©j, 1/2 csĂ©sze reszelt Cheddar illetve Parmezan sajt. SĂŒtĂ©shez: olaj.
A tésztåhoz a lisztet tålba szitåljuk, majd hozzåadjuk a fagyos, darabokra vågott vajat és a sót. Kézzel összemorzsoljuk, majd hozzåadagoljuk a hideg vizet is. Dolgozzunk gyors mozdulatokkal, hogy a tésztånak le legyen ideje felmelegednie, mert akkor lesz igazån ropogós...
Gyors mozdulatokkal összegyĂșrjuk a tĂ©sztĂĄt, majd fĂłliĂĄba csomagolva a hĂ»tĂ”be tesszĂŒk pihenni, kb. egy ĂłrĂĄra.
MĂg hĂ»söl a tĂ©szta, addig elkĂ©szĂtjĂŒk a töltelĂ©ket is. Egy serpenyĂ”ben kevĂ©s oliva olajat hevĂtĂŒnk, majd rĂĄdobjuk az aprĂtott hagymĂĄkat, a reszelt sĂĄrgarĂ©pĂĄt Ă©s az aprĂtott chilit. ErĂ”s tĂ»zön lepirĂtjuk az egĂ©szet. UtĂĄna mehet bele a darĂĄlt csirkemellfilĂ©, a fĂ»szerek Ă©s a bor is. Kevergetve addig sĂŒtjĂŒk, amĂg a hĂșs kifehĂ©redik Ă©s egy kissĂ© lepirul. Ez utĂĄn lehĂșzzuk a tĂ»zrĂ”l Ă©s teljesen kihĂ»tjĂŒk. Mikor kihĂ»lt a töltelĂ©knek valĂł, hozzĂĄadjuk a reszelt sajtokat Ă©s a vĂĄgott petrezselymet is. VillĂĄval összekeverjĂŒk.
Az idĂ”közben pihent Ă©s lehĂ»lt tĂ©sztĂĄt lisztezett gyĂșrĂłlapra borĂtjuk Ă©s vĂ©kony, 1-2 mm vastagsĂĄgĂș lapra nyĂșjtjuk ki. Kb. 12 cm-es szaggatĂłval vagy a mĂ»anyag derelye kĂ©szĂtĂ”vel, kerek lapokat vĂĄgunk ki a tĂ©sztĂĄbĂłl.
A tĂ©sztakörök szĂ©leit kissĂ© megvizezzĂŒk körben, majd a közepĂŒkre teszĂŒnk egy-egy evĂ”kanĂĄllal a töltelĂ©kbĂ”l. Ăsszehajtjuk, jĂłl lenyomkodjuk Ă”ket. Ha nem masinĂĄval kĂ©szĂtjĂŒk, akkor egy villa segĂtsĂ©gĂ©vel zĂĄrjuk a fĂ©lhold alakĂș tĂ©sztabatyukat.
Az elkĂ©szĂŒlt tĂ©sztabatyukat letakarva, kb. 10-15 percig pihentetjĂŒk.
BĂ” olajat forrĂłsĂtunk Ă©s a batyukat Ăłvatosan beleengedve, szĂ©p pirosra-ropogĂłsra megsĂŒtögetjĂŒk Ă”ket. Mikor megsĂŒltek, konyhai papĂrtörlĂ”re szedjĂŒk ki Ă”ket, majd forrĂłn tĂĄlaljuk. Langyosan vagy hidegen is kitĂ»nĂ” party-falat.