??des? krumplileves - Ciorb? ?dulce? de cartofi
sponsored links
A leves friss tejjel k?sz?l, nincs savany?tva semmivel, ?gy kis t?lz?ssal, amolyan ?desk?s az ?ze.
Hozz?val?k 4 szem?lyre: 35 dkg krumpli, 30-40 dkg f?st?lt vagy nyers h?sos csont (mindkett?vel finom lesz), 1 hagyma, 2-3 s?rgar?pa, 1 petrezselyemgy?k?r, 1 ev?kan?l dar?lt paprikakr?m, kev?s zs?r, 1 ev?kan?l liszt, 2 dl tej, 1-2 bab?rlev?l, petrezselyemz?ld, s?.
Elk?sz?t?se: A csontot megmossuk, 2 l hideg v?zben f?ni
tessz?k, ha felforrt lehabozzuk, majd hozz?adjuk az apr?ra v?gott hagym?t ?s
k?zepes l?ngon f?zz?k. Mikor a h?s f?lig megf?tt hozz?adjuk a karik?kra v?gott
gy?k?rz?lds?get, a paprikakr?met meg a bab?rlevelet ?s tov?bb f?zz?k, 10 perc
ut?n hozz?adjuk a kock?kra v?gott krumplit is. Mikor a hozz?val?k megf?ttek, a
lisztet vil?gosra pir?tjuk a zs?ron, fel?ntj?k a hideg tejjel, felforraljuk,
majd a leveshez adjuk. A h?st leszedj?k a csontr?l, visszatessz?k a levesbe ?s
tov?bbi 2-3 percig forraljuk. A v?g?n megsz?rjuk apr?ra v?gott
petrezselyemz?lddel.
Ciorb? ?dulce? de cartofi
denumit? astfel pentru c? este f?cut? cu lapte proasp?t, nu este acrit? cu nimic, a?a c? are un gust u?or dulceag.
Ingredientele pentru 4 persoane: 350 g cartofi, un os afumat sau proasp?t
cu carne, 1 ceap?, 2-3 morcovi, 1 r?d?cin? de p?trunjel, 1 lingur? past? de
ardei, pu?in? untur?, 1 lingur? f?in?, 200 ml lapte, 1-2 frunze de dafin,
p?trunjel verde, sare.
Prepararea: Osul afumat sau proasp?t se spal? ?i se pune la fiert ?n 2
litri de ap? rece. Dup? ce apa clocote?te, se ?ndep?rteaz? spuma de deasupra,
apoi se adaug? ceapa tocat? m?runt ?i se fierbe la foc mediu. C?nd carnea este
pe jum?tate fiart?, se adaug? legumele t?iate ?n felii, pasta de ardei ?i
frunza de dafin ?i se continu? fierberea. Dup? 10 minute, se adaug? cartofii
t?ia?i ?n cuburi. C?nd toate ingredientele sunt fierte, se pr?je?te f?ina
?ntr-o cantitate mic? de untur?, se adaug? laptele rece ?i se fierbe 1-2
minute, apoi se adaug? ?n ciorb?. Carnea se scoate de pe os, se pune ?napoi ?n
ciorb? ?i se mai fierbe 2-3 minute. La final, se presar? cu frunzele de
p?trunjel m?run?ite.