~ CUKKINI TORTA CITROMOS MASCARPONE KRÉMMEL ~
sponsored links
Tegnap meghozta a postás a soron következõ Good Food magazint, a szeptemberi számot. Tavasszal, egy fotó beküldése révén nyertem egy fél éves elõfizetést az újságra. Örültem neki, mert ez a lap nagyon igényes, szép gasztro folyóirat, szuper kulináris cikkekkel. Szeretem olvasgatni és gyönyörködni, a benne szereplõ fotókban. Hiába ezek profi fotók, profi képek. Most megláttam benne egy tortát... Cukkinivel készült és citrommal. Annyira megigézett a torta fotója, hogy azon melegében bepattantam az autómba és elviharoztam két kis bébi cukkiniért. Tiszta õrület, mire nem képes egy szép kép... Nekem ezt meg kellett sütnöm! Mondjuk az én receptem merõben más, mint ami az újságban szerepel, de viszont egy valami közös bennük, mégpedig a cukkini... Tudtam, hogy nagyon finom lesz, mert sütöttem már kevert sütemény ezzel a zöldséggel és nagyon szaftos, puha lesz tõle a piskóta, és egyáltalán nem tolakodó a benne megbújó cukkini. Egyszerûen fantasztikus ez az ízkombináció! Ajánlom süssétek meg, mert érdemes megkóstolni!
Hozzávalók egy kisebb 8 szeletes tortához: 3 nagyobb tojás, 1db. bébi cukkini / kb. 20-25 dkg. /, 3 púpos evõkanál cukor, 2 evõkanál víz, 3 púpos evõkanál liszt, 1 mokkáskanál sütõpor, 1 csipet só. Citromszirup: 1 Bio citrom, 3 kanál cukor, 3 kanál víz. Krém: 250 gr. mascarpone, 250 gr. tejszín, 1 Bio citrom leve és reszelt héja, 3-4 kanál porcukor.
Elõször a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a cukrot és elektromos habverõvel fehéredésig keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A cukkinit megmossuk, szárát levágjuk és egy sajtreszelõn lereszeljük. Kissé kinyomkodjuk belõle a nedvességet, hogy ne áztassa majd el a piskótát, majd a liszttel és a sütõporral együtt, a habos sárgájához keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjehabot is. Vajjal kikenünk egy kisebb / kb. 15 cm átmérõjû /kapcsos tortaformát, majd liszttel is meghintjük. A piskótamasszát belesimítjuk és 175 °C-on tûpróbáig sütjük. Mikor megsült a piskóta, rácsra tesszük és teljesen kihûtjük. Míg sül és hûl a piskóta, addig elkészítjük a citromszirupot és a krémet. Az egyik citromot alaposan megmossuk majd vékonyan felszeleteljük, a magokat eltávolítjuk belõlük. Egy serpenyõbe tesszük a citromszeleteket, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Felforraljuk, majd addig gyöngyöztetjük alacsonyabb hõfokon, amíg besûrûsödik a leve, szirupossá válik és a citromgerezdek szinte megfõnek benne. Mikor elkészült, egy tányérra kiszedjük a citromszeleteket és a szirupot egy tálkába öntjük. Félretesszük. A krémhez a mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot a másik citrom levét és reszelt héját, majd kikeverve felhabosítjuk. A tejszínt kemény habbá felverjük és a citromos-mascarponés krémbe keverjük. Ezzel a krém el is készült. A torta összeállítása: a piskótát 3 lapra vágjuk és a lapokat meglocsoljuk a citromsziruppal. Az alsó tortalapot egy tálra tesszük és megkenjük 1/3 rész krémmel. Mehet a tetejére a középsõ piskótalap és rá egy adag krém, majd jöhet az utolsó piskótalap is. A maradék krémmel befedjük a torta tetejét és az oldalát is. Nem kell nagyon elsimítani, jó ha kissé rusztikus marad a fazonja. A torta tetejét kirakjuk a negyedelt, szirupos citromgerezdekkel és tálalásig behûtjük a tortát.