~ CSIRKETORTA ~
sponsored links
Egy klasszikusnak mondható vasárnapi ebéd. Sok munka nincs vele és mégis egy finom húsos fogás kerekedik ki belõle. Sokszor megsütöttem már, így arra gondoltam, hogy megér egy misét itt a blogomban. A lehetõ legegyszerûbben készítettem el, az összeállítástól a tálalásig körülbelül egy óra telt el. Ennyi igazán belefér a vasárnapi konyha projektbe. Tejszínes burgonyapürével és savanyú mini paprikával fejedelmi ebéd lesz.
Hozzávaló 4-5 személynek: 2 kisebb csirkemell filé, 3 tojás, 3 kanál liszt, 100 gr. tejszín, 300 gr. trappista sajt, 100 gr. vékonyra szeletelt bacon szalonna, só, 1/2 mokkáskanál õrölt fehér bors és fokhagymapor. Tálaláshoz: tejszínes burgonyapüré, savanyúság.
A csirkemellet megmossuk, szárazra törölgetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk majd hosszanti, vékonyabb csíkokra felvágjuk. A sajtot lereszeljük. A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, a fokhagymaport és a fele mennyiségû reszelt sajtot. Villával elkeverjük. A vékony baconszalonna szeletekkel kibélelünk egy õzgerinc sütõformát úgy, hogy a szalonnaszeletek túl lógjanak rajta. A csirkecsíkokat megmártjuk a sajtos-tojásos masszában, majd egy sort lerakunk a sajtos húscsíkokból a forma aljába. Megszórjuk a hús tetejét egy kevés reszelt sajttal, majd jöhet egy újabb sor húscsík. A tetejére ismét reszelt sajt kerül, majd a végén ráhajtjuk a töltelékre a kilógó szalonnaszeleteket.
Az elkészült formát betesszük a 180 °C-fokos sütõbe sülni. Kb. 35-40 perc alatt pirosra, ropogósra megsütjük benne a csirketortát. Amíg sül a csirke, addig elkészítjük a burgonyapürét is. Mikor a hús megsült, óvatosan kiborítjuk egy tepsire és a baconszalonnát a tetején is ropogósra sütjük kb. 5-10 perc alatt. Tálaláskor felszeleteljük a csirketortát és burgonyapürével forrón tálaljuk.