~ CITROMOS MÁKOS TORTÁCSKA ~

2017-12-19

sponsored links
















Nem tudom miért, de nekem nem csak a dió és a mák íze kerül kapcsolatba a Karácsonnyal, hanem a friss citromé is. Szeretem a savanykás-fanyar ízét, mind desszertekben, mind krémekben egyaránt. Ünnepekkor elég sok és nehéz ételeket fogyasztunk, szerintem egy ilyen könnyed desszert igazán belefér az ételsor végére. Nem nagy adag, éppen csak annyi ami felteszi a koronát az ízorgia végére. A lágyan krémes töltelék és a puha mákos piskóta remek egyveleget alkot a tejszínes habsipka alatt. 


Hozzávalók 6 tortácskához: 2 tojás, 60-60 gr. cukor és liszt, 1 mokkáskanálnyi sütõpor, 2 kanál víz, 1 csipet só, 1 evõkanál szemes mák. Krémhez: 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 4 evõkanál cukor, 150 ml víz, 40 gr. étkezési keményítõ, 200 gr. mascarpone. Habhoz: 200 ml. tejszín, 50 gr. mascarpone. Díszítéshez: 1 kávéskanálnyi szemes mák.


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket eg csipet sóval kemény habbá felverjük. A sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, a lisztet, a sütõport és a kanálnyi mákot. Kikeverjük a piskótatésztát, majd a végén lazán belekeverjük a fehérjehabot is. Egy kisebb, kb. 20 x 20 cm-es sütõtálba sütõpapírt fektetünk, majd a piskótamasszát egyenletesen belesimítva, az elõmelegített 175 °C-fokos sütõbe tesszük sülni. Kb. 10-15 perc alatt világosra megsütjük a tésztát. Sütés után teljesen kihûtjük. Míg sül és hûl a piskóta, addig elkészítjük a krémet is. A citromok levét kinyomjuk, átszûrjük és egy lábosba töltjük. Hozzáadunk 100 gr. vizet, a kimért cukrot és az egyik citrom lereszelt héját is. Felfõzzük. Míg melegszik a citromos alap, addig a maradék 50 gr. vízben elkeverjük az étkezési keményítõt csomómentesre, majd a felforrt alapba habverõvel belekeverjük és sûrûre megfõzzük. A citromos alapot teljesen kihûtjük, majd a mascarpone krémmel habosra kikeverjük. A kész krémet a kihûlt piskótára kenjük és egy órára betesszük a hûtõbe dermedni. Mikor megdermedt a sütemény, kissé vizezett, kb. 8 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk a tortácskákat. Természetesen aki nem akar bajlódni a kiszúrással, az vágja fel egyszerûen kisebb sütemény kockákra. Végül a tejszínben elkeverjük a mascarpone sajtot, majd kemény habot verünk belõle. Csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a krémek tetejére, majd kevés mákkal megszórjuk a tortácskák tetejét. 






Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s